Şüpheli meme lezyonlarının ameliyat öncesi tanısında ince iğne aspirasyon biyopsisi ve tru-cut biyopsi yöntemlerinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Amaç: Şüpheli meme lezyonlarının ameliyat öncesi değerlendirmesinde ince iğne aspirasyon biyopsisi ve tru-cut biyopsi yöntemlerinin tanı değerleri araştırıldı. Çalışma planı: Radyolojik olarak malignite açısından şüpheli meme lezyonu bulunan 131 olgunun (ört. yaş 48; dağılım 28-63) 79'una ince iğne aspirasyon biyopsisi, 52'sine ultrasonografi eşliğinde tru-cut biyopsi uygulandı. Sonuçlar, eksizyonel biyopsi sonuçları ile karşılaştırıldı. Biyopsi sonucu benign olan olgular klinik ve radyolojik takibe alındı. Bulgular: İnce iğne aspirasyon biyopsisinin duyarlılığı %77, seçiciliği %79 ve toplam doğruluğu %75 bulundu. Tru-cut biyopsinin duyarlılığı %93, seçiciliği %97 ve toplam doğruluğu %96 olarak hesaplandı. Her iki biyopsi yönteminin benign, malign ve şüpheli sonuç oranları arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Yetersiz materyal elde etme oranı, ince iğne aspirasyon biyopsisinde anlamlı derecede yüksek idi (p<0.05). Sonuç: İnce iğne aspirasyon biyopsisi, şüpheli meme lezyonlarının tanısında ilk tercih edilecek yöntem olabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi ile yetersiz materyal elde edilmesinden dolayı tanı konamayan lezyonlarm ultrasonografi eşliğinde tru-cut biyopsi ile örneklenmesi uygun olacaktır.

Objectives: This study was designed to evaluate the value of fine needle aspiration and tru-cut biopsies in the preoperative diagnosis of suspicious breast lesions. Study Design: Fine-needle aspiration biopsy (n=79) and tru-cut needle biopsy (n=52) under ultrasonography guidance were performed in 131 patients with radiologically detected suspicious breast lesions. The results were compared to those obtained from excisional biopsies. Patients with benign diagnoses were monitored with clinical and radiologic examinations. Results: The sensitivity, specificity, and overall accuracy rates for fine needle aspiration biopsy were 77%, 79% and 75%, respectively. Corresponding values for tru-cut biopsy were 93%, 97%, and 96%. No significant differences were found between the two methods in respect to showing benign, malignant, and suspicious lesions (p>0.05). However, the rate for obtaining inadequate material was sig-nificantly higher in fine-needle aspiration biopsy (p<0.05). Conclusion: Fine needle aspiration biopsy can be the first choice in the diagnosis of breast lesions. However, lesions that could not be identified because of inade-quate material with fine-needle aspiration biopsy, should further be examined by tru-cut needle biopsy under ultrasonography guidance.
Comparison of fine-needle aspiration and tru-cut biopsy methods in the preoperative diagnosis of suspicious breast lesions
Keywords: Patoloji; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Cerrahi