İşletmelerde oryantasyon eğitimi ve bir uygulama - Özer, Özlem (My University, 2004)
İşletmelerde eğitim, çalışan tarafından işe ilişkin yetki ve sorumluluk ile becerilerin öğrenilmesini kolaylaştıran, işletmenin gerçekleştirdiği bir çabadır. Oryantasyon eğitimi ise, işe yeni başlamış çalışana uygulanan, ona iş arkadaşlarını, yöneticilerini, işletmeyi ve yapacağı işi tanıtarak yeni ortama uyumunu kolaylaştırmayı amaçlayan bir çabadır. Doğru bir şekilde uygulanan oryantasyon eğitimi sayesinde, çalışanın doğru bir başlangıç yapması sağlanmakta, yabancılaşmasını önlenmekte, işletme içi memnuniyet düzeyi artmaktadır. Memnuniyet düzeyi artan çalışan, kendisine bu işletme içerisinde bir kariyer belirlemeye başlamaktadır. Bu çalışmada da, işletmelerde uygulanan oryantasyon eğitiminin, çalışanların işletme içi memnuniyet düzeyine katkıları ve kariyer planlaması üzerindeki rolü ile mevcut oryantasyon eğitimi hakkındaki düşünceleri incelendi. Bu kapsamda detaylı bir literatür çalışmasına dayandırılarak oryantasyon eğitimi ile ilgili anket formu oluşturuldu. Anketler bir işletmede çalışan 100 denek tarafından dolduruldu ve elde edilen veriler SPSS 10.0 paket aracılığıyla bilgisayara aktarıldı. Sonrasında çalışanların sosyo-demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, çalışılan yıl ve görev) tek tek ele alınarak, oryantasyon eğitiminin işletme içi memnuniyet düzeyi ile kariyer planlaması üzerindeki etkisi incelendi. Sonuçta deneklerin pek çoğunun, uygulanan oryantasyon eğitimi sayesinde işletme içi memnuniyet düzeylerinin artığı ve kariyer planlarını o işletmede çizdikleri ortaya çıktı. Farklı olarak, öğrenim düzeyi yüksek deneklerin tatmin düzeylerinin düşük olduğu belirlendi. Ayrıca deneklerin tümünün, uygulanan oryantasyon eğitiminden genel olarak memnun oldukları saptandı. Ancak, işletmenin organizasyon yapısı ve tepe yöneticileri ile işletmede uyulması gereken kurallar ve sahip oldukları hak ve sorumluluklar konularında detaylı bilgi verilmemesi genel bir şikayet olarak belirlendi.

Training at the companies given by employers are to teach the employees about their authorities and responsibilities to improve their skills. The orientation itself is for the new employees to introduce their colleagues, managers, company and the job itself and to facilitate their adaptation to new environment. By the help of a true applied orientation, employee is able to make an efficient start, alienation is prevented, satisfaction level in the company is increased. The satisfaction level increased employee starts determining his/ her career pathway within the company. This study analysed the contribution of the orientation on employees increasing their satisfaction levels in the company, the role of the orientation on their career planning and their ideas about present orientations. To this extent, a survey has been prepared about orientation based on a detailed literature study. The surveys have been filled in by 100 employees in a company and the results have been transferred to a computer by SPSS 10.0 programme. Afterwards, the demographic features of the employees ( age, sex, education, position and years worked) have been considered one-by-one about their effects on satisfaction levels in the company and career planning after orientation. As a result, it has been seen that most of the employees' satisfaction level were increased in the company and they made their career planning within their present company after the applied orientation. The only difference was that the employees who have high-level education have low-level of satisfaction. Besides, it has been determined that all of the employees were pleased with orientation. However they were only not pleased about the lack of informations about company's organizational structure, top managers, the rules of the company and their rights and responsibilities.
Keywords: Oryantasyon; Personel Eğitimi