Kumarin esaslı yeni bir hipoklorit tayin yöntemi geliştirilmesi - Altaş, Burcu (My University, 2023)
Hipoklorit hücre içinde bazı kimyasalların reaksiyonu sonucu elde edilen, canlı hücrelerde antibakteriyel aktivite sağlayan bir iyondur. Günlük yaşamımızda birçok alanda kullanılmaktadır. Ancak bu iyonun canlı vücudunda aşırı derecede varlığı yüksek toksisiteye sebep olabilmektedir. Bu nedenle çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen hipokloritin tayin edilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaptığımız çalışmada ClO- iyonunu tayin edebilme amacıyla spektrofluorimetrik yöntem geliştirilmiştir. ClO- iyonu tayininde kullanılmak üzere kumarin esaslı sensör hazırlanılmıştır. Kumarin esaslı sensör hazırlandıktan sonra, ClO- iyonu tayini için en uygun koşullar belirlenmiştir. Sensör, pH:7,4 değerinde monosodyum fosfat / disodyum fosfat tampon çözeltisi içerisinde hazırlandıktan sonra λuy= 275 nm uyarma dalga boyuna karşılık gelen λem= 320 nm’deki emisyon dalga boyunun fluoresans şiddeti ölçülmüştür. Bu analizi etkileyebilecek pH, reaksiyon süresi, yabancı iyon etkisi gibi değişkenler incelenmiş, bununla birlikte gerçek örnek ve geri kazanım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Gerçek örnek çalışmasını gerçekleştirebilmek amacıyla musluk suyu ve ClO- iyonu içeren dezenfektan çözeltisi kullanılmıştır. Kalibrasyon aralığı 4,47.10-7-2,22.10-5 mol/ L olarak belirlenmiş, tespit sınırı ise 1,09.10-6 mol/ L olarak ölçülmüştür. Geliştirdiğimiz yöntem ile ClO- iyonunu yüksek seçicilik ve güvenilirlikle tayin edilebilmektedir.

Hypochlorite is an ion obtained as a result of the reaction of certain chemicals inside the cell, which provides antibacterial activity in living cells. It is used in many areas of our daily life. However, the excessive presence of this ion in the living body can cause high toxicity. Therefore, the appointment of hypochlorite, which negatively affects the environment and human health, is critical. In our study, the spectrofluorimetric method was developed to determine the ClO- ion. A coumarin-based sensor has been prepared for use in the determination of ClO- ion. After the coumarin-based sensor was prepared, the optimal conditions for determining ClO- ion were determined. The fluorescence intensity of the emission wavelength at λem= 320 nm, corresponding to the excitation wavelength λex= 275 nm, was measured after the sensor was prepared in a monosodium phosphate/ disodium phosphate buffer solution with a pH value of 7.4. Variables such as pH, reaction time, and foreign ion effect that may affect this analysis were examined. However, actual sample and recovery studies were carried out. To carry out the real sample study, a disinfectant solution containing tap water and ClO- ion was used. The calibration range was determined as 4.47.10-7-2.22.10-5 mol/ L, and the detection limit was measured as 1.09.10-6 mol/ L. With our developed method, ClO- ion can be determined with high selectivity and reliability.
Development of a new coumarin based hypochlorite determination method
Keywords: Chemical Sensor; Chemistry, Analytic; Coumarin; Hipoklorit; Hypochlorite; Kimya; Kimya, Analitik; Kimyasal Sensör Chemistry; Kumarin