Yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi - Oysal, Emel (My University, 2008)
Geleneksel kamu yönetimi anlayışının isteklere cevap verememesi, talepleri karşılayamaması ve hantal oluşu uzun dönemlerden beri geniş çevrelerin eleştirilerine hedef olmaktadır. Bilhassa özel sektörün kendini sürekli yenileyen ve geliştiren yapısı karşısında kamu sektörü Türkiye’ de, verimsiz olmak, etkin olamamak ve kaynak israfına sebebiyet vermekten ötürü ciddi prestij kaybına uğramıştır. Çünkü değişen yönetim anlayışıyla yerel yönetimler küreselleşme-yerelleşme sürecinin en önemli aktörleri haline gelmiş, bununla beraber yönetsel ve örgütsel anlamda yaşanan değişim çağında varlığını sürdürebilmek için görevlerini yeniden tanımlamaları bir zorunluluk olmuştur. Gelişmiş ülkelere nazaran bir hayli gecikerek de olsa kamu yönetiminin aksak yapısı Türkiye’ de düzeltilmeye çalışılmış, kamu reformlarıyla çağ yakalanmaya çalışılmıştır. Gelişmiş ülkelerin bu konuda yaptığı, eski teknikleri revizyondan geçirmek yerine yeni arayışlara girmek olmuştur. Bu bağlamda kamu sektöründe, özel sektörde kullanılan uygulamalar kullanılır hale gelmiştir. Bu çalışmada yönetim felsefesi olarak birbirinden farklı olan yerel yönetimlerle, özel sektörlerde kullanılan Toplam Kalite Yönetiminin farklı olan noktaları gösterilerek, bu farka rağmen Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin yerel yönetimlerde uygulanması halinde elde edilen muazzam değişimler ifade edilmiştir. Bu ifadelerde yerel yönetim kurumlarının üzerinde daha fazla durulmuş, belediyelerin sorunları da kısa anlatımlarla açıklanarak bahsi geçen Toplam Kalite Yönetimi Tekniklerinin bu sorunlar üzerinde uygulanmasıyla başarılı sonuçlar elde edileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Bütün bu değerlendirmelerin sonucunda ortaya konulan fikir; TKY tekniklerinin yerel yönetimlerdeki uygulama alanlarının genişletilmesiyle yerel yönetimlere herkesin özlemini duyduğu bir yapı hakim olacağıdır. Çünkü TKY lüks değil, çağın yakalanabilmesi için bir zorunluluktur.

Due to traditional public management conception cannot be able to meet the demands and cannot answer the questions and since for a long time it is awkward, it had been criticized. Especially public sector had been loosing to prestige due to public sector is unproductive, ineffective, source of extravagance against to private sector which renew its structure currently. Because local governments which its conception of changing management, had became one of important actor in globalization-localization process, in addition local governments have to determine to their duties again, for carrying to their presence in the age of changing and meaning of managerial and organizational. Limping of public management of structure had been tried to correction and it had been tried to catch to age by public reforms in compared with developed countries that even if there had been remained a late in Turkey. New searching had been realized instead of revision to old methods that realized led by developed countries. In this context applications which had been applied in private sector, had been started to apply in public sector. In this study great changes that are gained by implementation of Total Quality Management philosophy in local administrations by revealing different points of use of Total Quality Management in private sector and local administrations which differentiate by their management philosophies are mentioned In these statements, there had been much morel asserted on local governments and there had been tried to explain to gain a successful results from the application of Total Quality Management Technics by explaining to problems of municipalities in a short sentences. At the end of all evaluations main idea, expanding of Total Quality Management Technics in local governments, local governments will be have the good structure. Total Quality Management Technics is not a luxury, it is a compulsory.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi; Yerel Yönetimler_Türkiye