Vardiyalı Çalışanlarda Uykusuzluk ve/veya Kalp Hastalıkları _x000D_ Riskleri: Sistematik Derleme - KOLAÇ, NURCAN (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, literatürde vardiyalı çalışanlarda uykusuzluk ve kalp hastalıkları risklerini araştıran çalışmalarıgözden geçirmektir. Değerlendirmeye 2005-2020 yılları arasında yapılan tanımlayıcı, kesitsel, kohort, sistematik derleme ve meta-analiz, prospektif kohort ve ilişki arayıcı türde toplam 12 çalışma dahil edilmiştir. Vardiyalı çalışanların uyku bozuklukları yaşadıkları ve sirkadiyen ritmlerinin bozulduğu görülmüştür. Bunun sonucunda çalışanların, vardiyalı çalışmayanlara göre kardiyovasküler hastalık ve koroner kalp hastalığı riskinin yüksek olduğu; bu riskin çalışma yılı ile birlikte arttığı belirlenmiştir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık mortalite riskinin çalışanlar için yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sistematik derleme sonucunda vardiyalı çalışma ile uykusuzluk ve kalp hastalıkları hastalıklar arasında ilişki olduğu bulunmuştur. İncelenen çalışmaların üçte birinde kardiyovasküler hastalıklara bağlı olarak mortalite riski yüksek bulunmuştur. Vardiyalı çalışma sistemine bağlı kardiyovasküler hastalık riski en yüksek bulunan meslek grubu sağlık çalışanları ve fabrika çalışanları olarak bulunmuştur.

The purpose of this study is to overview studies that evaluate insomnia and heart disease risks in shift workers in the _x000D_ literature. A total of 12 studies of descriptive, cross-sectional, cohort, systematic review and meta-analysis, prospective _x000D_ cohort and relationship seeking between 2005 and 2020 were included in the evaluation. Shift workers experienced _x000D_ sleep disorders and imparied circadian rhythm. Due to these problems, shift workers have higher risk of cardiovascular _x000D_ diseases and coronary heart diseases than those who do not work in shifts. This risk increased after five years with _x000D_ annual exposure. In addition, it was determined that the risk of cardiovascular disease mortality is high for these _x000D_ employees. As a result of this systematic review, it was found that shift work was associated with insomnia and _x000D_ cardiovascular disease. Mortality risk of cardiovascular disease was found to be high in one third of the studies _x000D_ reviewed. The occupational group with the highest risk of cardiovascular disease due to shift work system was found _x000D_ to be health workers and factory workers.
Employees' Heart Disease Risks and/or Insomnia: A Systematic Review