Teknik analiz göstergelerinin XBANK endeksinde seçilmiş banka hisseleri (AKBNK-ISCTR-GARAN-VAKBN- YKBNK) üzerinde performansı - Kaya, Rahmi Tunç (My University, 2022)
Finansal piyasalara her geçen gün yatırıcıların ilgisi artarak devam etmektedir. Finansal piyasalar yatırımcılara uzun vadeli yatırım imkanı sunduğu gibi kısa vadeli yatım imkanları da sunmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde finansal piyasalar ve analiz türleri incelenmiştir. İkiTeknik analiz göstergelerinin XBANK endeksinde seçilmiş banka hisseleri (AKBNK-ISCTR-GARAN-VAKBN- YKBNK) üzerinde performansı nci bölümde ise teknik analiz yapmak için kullanılan teknik analiz araçlara değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünü olan üçüncü bölümde ise AKBNK-ISCTR-GARAN-VAKBN-YKBNK hisselerinin 2019 ve 2020 yılları arasındaki belirlenen teknik indikatörlerin (MACD - Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması ,RSI - Göreli Güç Endeksi, CCI - Mal Kanal Endeks, STOCH – Stokastik Osilatörü, ROC - Fiyat Yüzde Değişimi, MOM - Momentum Göstergesi, Williams’ %R Göstergesi, DMI - Yönsel Hareket Göstergesi, BB - Bollinger Bantları) belirlenen en iyi optimizasyon aralıklarına göre oluşan alım satım sinyalleri doğrultusunda hissenin iki yıl içerisinde performansı aktarılmıştır. Buçalışmanınamacı,teknikanalizgöstergelerininalımsatım işlemlerinde işlevselliğini ve verimliliği ortaya koymaktır. Çalışmanın sonucuna göre, teknik analiz göstergeleri iki yıllık süreçte seçilen hisselerdeki alım satım sinyalleri doğrultusunda yüksek performans göstermiştir.

Investors' interest in financial markets continues to increase day by day. Financial markets offer investors long-term investment opportunities as well as short- term investment opportunities. In the first part of this study, financial markets and analysis types were examined. In the second part, technical analysis tools used to make technical analysis are mentioned. In the third part, which is the last part of the study, the technical indicators of AKBNK-ISCTR-GARAN-VAKBN-YKBNK stocks determined between 2019 and 2020 (MACD - Moving Average Convergence Deviation, RSI - Relative Strength Index, CCI - Commodity Channel Index, STOCH - Stochastic Oscillator, ROC - Price Percent Change, MOM - Momentum Indicator, Williams' %R Indicator, DMI - Directional Movement Indicator, BB - Bollinger Bands), the performance of the stock within two years is conveyed in line with the trading signals formed according to the best optimization intervals determined. The purpose of this study is to reveal the functionality and efficiency of technical analysis indicators in trading. According to the results of the study, technical analysis indicators showed high performance in line with the buying and selling signals in the selected stocks in a two-year period.
Keywords: Bankacılık Hisseleri; Bankalar ve bankacılık; Banking Stocks; Banks and banking; Göstergeler; Indicators; Technical Analysis; Teknik Analiz; Teknik Analiz Araçları Technical Analysis; Tools