Bostanzâde Yahyâ Efendi ve Gül-i Sadberg’i (Cilt-III) - Demir, Özlem (My University, 2010)
BOSTANZÂDE YAHYÂ EFENDİ VE GÜL-İ SADBERG’İ Gül-i Sadberk genel olarak Hz. Muhammed’in yüz mucizesini anlatmaktadır. Tabiatı öven bir mukaddimeyle başlayan eser, Allah’a yalvarış (münâcât), Hz. Muhammed’e övgü (na‘t), dönemin padişahına ithâf edilen bir mesnevî ile devam etmektedir. Daha sonra Hz. Muhammed’in yüz mucizesi, âyet ve hadislerle süslenerek, temel İslâmî kaynaklar delil gösterilerek anlatılmaktadır. Çoğu mensur olan eserde yer yer manzum kısımlar yerleştirilmiştir. Eserin altı nüshası bulunmaktadır: Ayasofya 3386, Ayasofya 3390, Lala İsmail Paşa 368, Hacı Selim Ağa 842, Ali Emiri 360, Râşid Efendi 114. BOSTANZÂDE YAHYÂ EFENDİ AND HİS GÜL-İ SADBERG In general the mork is about 100 miracles of Hz. Muhammed. It starts whit a “mukaddime” that glorifies the nature and continues whit “munacat” by a tribute to Hz. Muhammed, namely “naat” and a kaside on behalf of the sultan of that period. In first copy, the sultan is Genc Osman and in the second copy, it is Murad IV. In last section, 100 miracles of Hz. Muhammed are described by verses and hadiths anda re evidenced by basic Islamic sources.
Keywords: İslam Tarihi