Hemşirelerin bireysel iş yükü algısının karşılanamayan hemşirelik bakımına etkisi - Özkartal, Zehra (My University, 2023)
Amaç: Araştırma, hemşirelerin bireysel iş yükü algısının karşılanamayan hemşirelik bakımına etkisini inceleme amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ağustos - Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir şehir hastanesinde çalışan 340 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler, Bilgi Formu, Karşılanamayan Hemşirelik Bakım Ölçeği (KHBÖ) ve Bireysel İş Yükü Algı Ölçeği (BİYAÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, t testi, ANOVA, post hoc analizi (Tukey, LSD), Pearson Korelasyon testi ve çok değişkenli lineer regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 27, çoğunluğu (%71) kadın ve %85’9’u lisans mezunudur. Hemşirelerin %97,4’ü bakımı kaçırdığını bildirdi. Bakımı kaçırma nedenleri olarak, %81,8’i bakım dışı işleri, %71,8’i yetersiz ekip desteğini, %91,2’si hemşire sayısı yetersizliğini, %72,2’si yönetici desteğinden memnun kalmadıklarını bildirdi. KHB-gereksinimleri (KHB-A) ölçeği toplam puan ortalaması 1,79±0,69 (düşük), KHB-nedenleri (KHB-B) ölçeği toplam puan ortalaması 3,82±0,36 (yüksek) ve BİYAÖ toplam puan ortalaması 2,45±0,75 (ortalamanın altı) olarak bulundu. Hemşirelerin en sık karşılayamadığı bakım girişimleri ise sırasıyla; banyo yaptırma, ağız bakımı verme ve hasta ve yakınlarına eğitim vermedir. Hemşirelerin KHBÖ (KHB-A ve KHB-B) toplam puanı ile BİYAÖ toplam puanı arasında, negatif yönde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,05; p<0,001). BİYAÖ ile KHBÖ arasında yapılan regresyon analizi anlamlı (p<0.05) olup KHBÖ düzeyindeki toplam değişim %17.4 oranında BİYAÖ tarafından açıklanmaktadır. Sonuç: Bireysel iş yükü algısı karşılanamayan hemşirelik bakımı üzerinde etkili olup karşılanamayan hemşirelik bakım nedenlerini azaltmaya dönük kurumsal düzenlemelerin yapılması önerilir.

Objective: The research was conducted as a descriptive and correlational study to examine the effect of nurses' individual workload perception on unmet nursing care. Material and Methods: The research was conducted with 340 nurses in a city hospital in Istanbul between August and September 2023. Data were collected using the Information Form, the MISSCARE Survey and the Individual Workload Perception Scale in Turkish (IWPSTR). In evaluating the data; descriptive statistics, t test, ANOVA, post hoc analysis (Tukey, LSD), Pearson Correlation test and regression analysis were used. Results: The average age of nurses is 27, the majority (71%) are women and 85.9% have a bachelor's degree. 97.4% of nurses reported missing the care. They stated that as reasons for missing care; 81.8% expressed non-nursing care activities, 80% cited insufficient team support, 91.2% stated the shortage of nurses and 72.1% cited dissatisfaction with manager support. The amount and type for missed nursing care scale (MNCS- A) total score average is 1.79±0.69, the reasons for missed nursing care scale (MNCS- B) total score average is 3.82±0.36 and IWPSTR total score average is 2.45±0.75. The most frequently missed nursing care interventions are; bathing, giving oral care and providing education to patients and their relatives (2.11±1.03). A negative, statistically significant relationship was found between the nurses' MNCS total score and IWPSTR total score (p<0.05; p<0.001). The regression analysis between IWPSTR and MNCS is significant (p<0.05) and the total change in the MNCS level is explained by IWPSTR at a rate of 17.4%. Conclusion : Individual workload perception has an impact on missed nursing care, and it is recommended to make institutional arrangements to reduce the reasons for missed nursing care.
The effect of nurses' perception of individual workload on missed nursing care
Keywords: bireysel iş yükü algısı Unmet nursing care; Cerrahi hemşirelik; Hemşire bakımı; Hemşirelik süreci; individual workload perception; iş yükü algısı; kaçırılan hemşirelik bakımı; Karşılanamayan hemşirelik bakımı; missed nursing care; Nursing process; workload perception