Performance comparison on the vapour compression refrigeration system when retrofitting from R22 to R404A - Kaya, Seda (My University, 2009)
SOĞUTUCU AKIŞKAN R22’DEN R404A’YA GEÇİLEN BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE SİSTEM PERFORMANSININ KARŞILAŞTIRMASI R22 soğutucu akışkanının ozon tabakası üzerindeki etkilerinin giderek daha çok anlaşılmasıyla ve uluslararası protokollerin gerekliliklerini yerine getirmek amacıyla, R22’nin kullanımının giderek azaltılması süreci hızlanmıştır. Montreal Protokolü’ne göre, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler 2030 yılına kadar; gelişmiş ülkeler ise 2020 yılına kadar R22’nin kullanımını tamamen kaldıracaklardır. Bu nedenle, R22’ye; R404A, R507, R407C ve R410A gibi çeşitli alternatifler sunulmaktadır. Bu çalışmada, bu alternatiflerden olan R404A üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada, buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimlerinin orta sıcaklık uygulamalarında, R22’den ozon tabakasına zarar vermeyen R404A’ya geçişin sistem performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, sistem elemanları detaylı bir şekilde sunulmuş ve bu geçiş sırasında sistemde yapılması gereken değişiklikler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. R22 ile çalışan soğutma sistemi ve bu sistemin R404A’ya uyarlanması neticesindeki soğutma sistemi; sistem performansı, maliyet analizi, ozon delme potansiyeli ve küresel ısınma potansiyeli olmak üzere dört açıdan incelenmiştir. Orta sıcaklık uygulamalarında, R22’nin önemli bir uzun dönem alternatifi olan R404A’nın, R22 ile karşılaştırıldığında çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunduğu sonucuna varılmıştır. R404A’nın avantajları olarak yüksek soğutma kapasitesini, iyi ısı iletim yeteneğini, düşük ozon delme potansiyelini; dezavantajları olarak da düşük performans katsayısını, yüksek güç tüketimini, yüksek maliyetini ve yüksek küresel ısınma etkisini sayabiliriz. utucu Akışkan, Sistem İyileştirmesi, Soğutma Kapasitesi, Performans Katsayısı, Ozon Delme Potansiyeli.
Keywords: Makine Mühendisliği; Performans Katsayısı; Sistem İyileştirmesi; Soğutma Kapasitesi; Soğutucu Akışkan