Çalışanların psikolojik sermaye düzeyleri ile algılanan örgütsel adanmışlık, iş stresi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkilerin incelenmesi - Edinç, Tuğçe (My University, 2020)
Günümüz rekabet koşullarında örgütlerin devamlılıklarını sağlamaları için geleneksel sermaye türlerinin yetersiz kaldığı görülmektedir. Örgütler de bu durumun farkına vararak başarıya giden yolda insan kaynağının önemli bir faktör olduğunu kabul etmişlerdir. İnsan kaynağına verilen değerle birlikte psikolojik sermaye kavramı ortaya çıkmış ve örgütler tarafından benimsenmeye başlamıştır. Araştırma konusunun belirlenmesine de örgütler için en temel kaynak olan insan kaynağının psikolojik yapısı, pozitif kapasiteleri ve psikososyal sonuçlarının değerlendirilmesi gereksinimi ışık tutmuştur. Böylece, çalışmada; çalışanların psikolojik sermaye düzeyleri ile algıladıkları örgütsel adanmışlık, yaşam kalitesi ve iş stresiyle olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Literatür taraması neticesinde; çalışanların psikolojik sermayelerinin, örgütsel adanmışlıkları ve yaşam kaliteleriyle pozitif yönde, iş stresleriyle negatif yönde ilişkilerinin olabileceği varsayılmıştır.Önerilen kuramsal modeli test etmek üzere yürütülen kesitsel bir araştırma ile farklı sektörlerde çalışan 166 çalışandan anket yönetimiyle elde edilen veriler üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcılara demografik bilgilerini içeren kişisel bilgi formu ile psikolojik sermaye, örgütsel adanmışlık, iş stresi ve çok boyutlu yaşam kalitesi ölçekleriyle yapılandırılmış bir soru formu yönlendirilmiştir. Elde edilen veriler üzerine korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, psikolojik sermayenin algılanan örgütsel adanmışlık ve yaşam kalitesiyle pozitif ve anlamlı ilişkisinin olduğu tespit edilirken, iş stresiyle anlamlı bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Ayrıca, yaşam kalitesiyle iş stresi arasındaki ilişkiye bakıldığında, ikisi arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bu bulgulara göre; çalışmanın iki hipotezinin desteklendiği, bir hipotezinin ise desteklenmediği ortaya koyulmuştur. Çalışmada ortaya koyulan bulgular, kuramsal ve uygulamaya yönelik katkıları açısından irdelenmiştir.

In today's competitive conditions, it is seen that traditional capital types are insufficient for organizations to maintain their continuity. Organizations have recently become aware of this situation and have acknowledged that human resource is an important factor on the road to success. With the value given to human resources, the concept of psychological capital emerged and began to be adopted by organizations. This value given to human resources has also led the determination of the research subject. In this study; The aim of this study is to investigate the relationship between employees' psychological capital levels and perceived organizational commitment, quality of life and job stress. As a result of literature review; It is assumed that the psychological capital of the employees may have a positive relationship with organizational commitment and quality of life and a negative relationship with work stress.In accordance with this purpose; a cross - sectional study was conducted with the data obtained from 166 employees working in different sectors. The research questionnaire form was composed of the questions on the demographic ınformation form, psychological capital, organizational commitment, work stress and multidimensional quality of life scales. After data collection, correlation and regression analyses were performed. As a result of the correlation analysis, it was found that psychological capital had a positive and meaningful relationship with perceived organizational commitment and quality of life, but not a significant relationship with work stress. In addition, when the relationship between quality of life and work stress is examined, a negative and statistically significant relationship was found between the two. According to these findings; Two hypotheses were supported and one hypothesis was not supported.
Keywords: Çalışma ekonomisi; İş Stresi Psychological Capital; Labor economics; Organizational Involvement; Örgütsel Adanmışlık; Psikolojik Sermaye; Quality of Life; Work Stress; Yaşam Kalitesi