Gebelerin öz-bakım gücüne bireysel özellikler ve aile ortamının etkisi - Ayvaz, Emine (My University, 2003)
GEBELERİN ÖZ-BAKIM GÜCÜNE BİREYSEL ÖZELLİKLER VE AİLE ORTAMININ ETKİSİA Adı ve Soyadı: Emine AYVAZ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayşe YILDIZ1.Program: Hemşirelik3.Halk Sağlığı Hemşireliği

Bu çalışma, gebelerin öz-bakım gücüne bireysel özellikler ve aile ortamının etkisini araştırmak üzere tanımlayıcı - karşılaştırmalı ilişkisel olarak planlanmıştır. Çalışma, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Antenatal Polikliniğinde yapılmıştır. Araştırma, 22 Ekim -22 Kasım 2001 tarihleri arasında polikliniğe gelen, en az ilkokul mezunu olan ve bu süre içinde poliklinik muayenesinde ilk defa görüşülen toplam 127 gebe oluşturmaktadır. Çalışmada; veri toplama aracı olarak, literatür bilgisi doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen gebeyi ve aileyi tanıtıcı soru formu (Ek:I), gebelerin öz-bakım gücünü belirlemek için Öz-Bakım Gücü Ölçeği (Ek:II) ile gebelerin aile ortamındaki kişiler arası ilişkilerini belirlemek için Aile Ortamı Ölçeği (Ek:III) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, SPSS zdeleme, Tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon Analizi, Mann-Whitney U testi, Aritmetik Ortalama ve t testlerinden yararlanılarak istatistiksel olarak yapılmıştır. Çalışma sonucunda; gebelerin öz-bakım gücü puan ortalamaları ile yaş, eşin öğrenim durumu, çalışma durumu, çalışan kişi sayısı, bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Ancak gebenin eğitim durumu ile öz-bakım gücü puan ortalaması arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Gebelerin öz-bakım gücü puan ortalamaları ile gebelik sayısı, gebeliği isteme durumu, içinde bulundukları trimester arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Sadece yaşayan çocuk sayısı ile öz-bakım gücü puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur ( p<0.05). Gebelerin öz-bakım güçleri ile aile ortamının birlik-beraberlik alt boyutu arasında istatistiksel açıdan zayıf ve pozitif bir ilişki saptanmıştır. (r=0.306; p<0.001). Gebelerin öz-bakım güçleri ile aile ortamının denetim alt boyutu arasında istatistiksel açıdan düşük ve pozitif bir ilişki saptanmıştır (r=0.140; p<0.05).Sonuç olarak; gebenin öz-bakım gücünü bireysel özellikler ve aile ortamının etkilediği söylenebilir. Gebenin kendi sağlığı ile ilgilenmesinde aileyi göz ardı etmek mümkün değildir. PREGNANT WOMEN THE INFLUENCES OF INDIVIDUAL FEATURES OF SELF-CARE AND DOMESTIC ENVIRONMENTS SUMMARY This research has been planned to investigate the relationship between definiton-comparison related to the influences of individual features of self-care agency and domestic environments on pregnant women. We made this study in the antenatal policlinic, which belongs to the department of Gynecology in Cerrahpaşa Medical School of Istanbul University. This investigation consists of totally 127 pregnant women, who had an examination for the first time and those who had a regular examination in our clinic during the time of 22 October- 22 November 2001. To collect the data bases in the direction of the literature knowledges, a survey prepared by the investigator to identify a pregnant woman and to introduce a family (Supplement:I), a Self -Care Agency Scale (Supplement:II), a Family Environment Scale (Supplement:III) to the relationship of pregnant women with the members of their family environment were used. Statistical studies were done by using the SSPS programm for the percentage calculation, analiys, Mann-Whitney U test, one way variance analysis, correlation analiysis, arithmetical mean and t test. The relevant results showed no significant differences between the self-care agency mean point of the pregnant women and the age, the education of their spouse, the numbers of working indivuduals, the numbers of individuals who had to be sustained (p>0.05). However, a statistically significant difference was found between the education of pregnant women and self-care mean point (p<0.05). There was no significance (p>0.05) between the self-care agency mean point of the oregnant women and the numbers of pregnancy, willingness of the pregnancy and the trimester they wre within . Only the differnce between the numbers of surviving children and self-care agency mean point was statistically significant (p<0.05). There was a weak and posıtıve relationship (r=0.306, p<0.001) between the self-care agency the cooperation of the pregnant women family environment subdimension. And there was a low and posıtıve relatıonship (r=0.14; p<0.05) between the self-care agency the cooperation of their family environment subdimension. As a results of this study we concluded that the self-care agency of a pregnant woman is influenced by individual features and their donnestic environment. It is not possible to indervalue families influences on pregnant on pregnant women in the care of their own health.
Keywords: Cerrahi; Gebelik ve doğum hastalıkları; Hemşirelik; Kadın hastalıkları (jinekoloji) ve doğum; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri