Semiparametrik geçiş modelleri ve bir uygulama - Bekar, Engin (My University, 2018)
Rejimler arası geçiş modelleri, doğrusal olmayan serilerin modellenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Son yıllara kadar çoğunlukla, rejim geçişlerinin iyi tanımlanmış matematiksel fonksiyonlarla yaklaştırıldığı parametrik yaklaşımın kullanıldığı görülmektedir. Son iki yıldır geçiş modellerine, parametrik olmayan ve semi parametrik yaklaşımlar da uygulanmaya başlamıştır. Bu durumda, geçiş fonksiyonu parametrik olmayan bir biçimde belirlenmektedir ve belli bir kalıba zorlanmamaktadır. Çalışmada, 1995 Ocak - 2008 Aralık dönemi için TÜFE(1987=100) bazlı enflasyon serisi, parametrik geçiş modelinin yanı sıra semiparametrik geçiş modeli ile de tahmin edilmiştir ve her iki modelin öngörü başarıları karşılaştırılmıştır.

Transition models are frequently used in the modeling of nonlinear series. Until recent years, it is seen that the parametric approach in which regime transitions are approximated with well-defined mathematical functions is often used. Over the last two years, nonparametric and semiparametric approaches have also been introduced into the transition models. In this case, the transition function is estimated in a nonparametric manner. In this study, the inflation series based on CPI (1987 = 100) for the period January 1995 - December 2008, is also estimated via semiparametric transition model in addition to the parametric approach and their forecasting performances are compared.
Keywords: Doğrusal olmayan teoriler; Doğrusal Olmayan Zaman Serisi; Econometric approach; Econometric models; Economics; Economics, Mathematical; Ekonometrik modeller; Ekonometrik yaklaşım; Ekonomi; Ekonomi, Matematiksel; Enflasyon; Forecastin; Forecasting; Inflation; Matematiksel modeller; Mathematical models; Nonlinear theories; Nonlinear Time Series; Öngörü; Regime Transition Models; Rejim geçiş modelleri; Semiparametric Approach; Semiparametrik Yaklaşım; Tahmin; Time-series analysis; Transition Models; Zaman serisi analizi