Hayat dışı sigorta şirketlerinde aktif pasif yönetimi - Karabıyık, F. İnanç (My University, 2006)
Birinci bölümde Türkiye’deki Finansal Piyasalar ve kurumlar hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra sigorta sektörünün sermaye piyasasına yaptığı etkiler, sigortacılığın fonksiyonları çerçevesinde irdelenmiştir. Sigortacılık sektörünün ekonomiyi ne şekilde hangi yollardan etkilediği, ve diğer kurumlarla olan ilişkisi sayısal veriler yardımıyla da açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Aktif-Pasif yöntemi hakkında verilmiş, ayrı ayrı aktif ve pasif yönetim anlatıldıktan, likidite sermaye tutarı ile karlılık arasındaki ilişki, işletme sermayesi finanslama stratejilerinin likidite kârlılık ve risk ile ilişkileri açıklandıktan sonra aktif-pasif yönetim teknikleri solvency yönetimi açısından ele alınmıştır. Yatırım departmanlarının organizasyonel yapısı, ve geleneksel örgüt yapısı ile aktif yönetim yapısı olarak ayrıma tabi tutulmaları, yatırım politikalarının oluşturulma süreçleri ve diğer departmanlarla olan ilişkiler açıklanmıştır. Üçüncü bölümde sigorta şirketlerinin mali bünyelerini etkileyen faktörler ve finansal gücünü etkileyen faktörler ayrı ayrı ele alınmış, portföy performans değerlendirme ölçütleri hakkında bilgi verilmiş, Türkiye’deki sermaye piyasası uygulamalarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde sigorta şirketlerinin mali ve teknik bünyelerinin denetiminde kullanılan mali tablo kalemleri, sigorta şirketlerine ilişkin yasal çerçeve, sigorta şirketlerinin ödeyebilirliğini etkileyen faktörler, mali analiz ve erken uyarı modeli, yükümlülük karşılama yeterliliği (solvency) en son olarak da Avrupa Birliği mevzuatı hakkında bilgi verilip Türkiye Sigorta hukuku ile arasındaki farklar açıklanmıştır. In the first chapter after giving little one acknowledge about Financial Markets and institutions in Turkey had been researched the effects of insurance sector to capital market with the function of insurance. With which shapes and ways insurance sector affected to economy and the relationship with the other institutions have been studied to explain also with the help of the numeric data’s. In the second chapter had been given general acknowledges about the method of Active-Passive, after the explanation of management of active and passive separately, the relationship between liquidity of capital sum and profitability, the relationship between liquidity profitability and risk of financing strategies of business capital, the management techniques of active-passive then had been treated with solvency method. The organizational structure and the differentiation by traditional organization structure and active management structure, the constitution processes of investment politics and the relations with other departments are explained. In the third chapter, the effects to fiscal body and financial power of insurance companies had been considered separately, had been given the evaluation criterions about portfolio performance and had been mentioned the applications of capital market in Turkey. In the fourth chapter after given information’s about fiscal table items used to inspection of fiscal and technique bodies of insurance companies, the legal framework related to insurance companies, the factors affected solvency of insurance companies, fiscal analyze and early warning method, solvency and finally European Union laws than had been explained the differences between the insurance law of Turkey.
Keywords: Sigorta