İbnü'l-Arabîy'e göre Hz. Îsâ ve Meryem - Zengin, Emel (My University, 2025)
Bu çalışmada Hz. Îsâ ve Hz. Meryem, İbnü’l-Arabî zaviyesinden değerlendirilmiştir. Bu konuda şeyhin ifadelerini dikkate aldığımızda, onların tarihin kronolojik sahnesinde zuhur etmiş sabit kimlikler olmadığını görürüz. Hz. Îsâ ve Meryem, tüm zamanlarda etkin ve dinamik varoluşlarıyla Hakîkat-i Muhammediyye’nin sürekliliğini temsil eden mânevî tezâhürlerdir. Araştırmamıza konu olan Hz. Îsâ ve Hz. Meryem’in kemâl ve yetkinlikleri, nübüvvet, velâyet ve risâlet ekseninde incelenmiştir. Hz. Îsâ, dinler içerisindeki eskatolojik konumunun ötesinde, İbnü’l-Arabî’nin görüşleri doğrultusunda hem nübüvveti hem de velâyetiyle ele alınmıştır. Hz. Meryem ise sadece bir kadın figür olmasının ötesinde, İbnü’l-Arabî’nin öğretilerinde vurguladığı yaratıcı dişil ilkenin kozmik tecellîsi olarak konumlandırılır; kemâl ve yetkinliğinin arkasında hayâlî ve berzahî formu temsil etmesi bakımından büyük önem arz eder.

In this study, Jesus (Hz. Îsâ) and Mary (Hz. Meryem) are examined from the perspective of Ibn al-ʿArabī. Considering the Shaykh’s statements on this matter, it becomes clear that they are not fixed identities that appeared only on the chronological stage of history. Jesus and Mary, with their active and dynamic existence across all times, represent spiritual manifestations that embody the continuity of the Muḥammadan Reality (Ḥaqīqat al-Muḥammadiyya). The perfections and spiritual maturity of Jesus and Mary, which constitute the subject of this research, have been analyzed within the framework of prophethood (nubuwwa), sainthood (walāya), and messengership (risāla). Jesus, beyond his eschatological position within religious traditions, is addressed in accordance with Ibn al-ʿArabī’s views through both his prophethood and his sainthood. Mary, on the other hand, is understood not merely as a female figure but as the cosmic manifestation of the creative feminine principle emphasized in Ibn al-ʿArabī’s teachings; her perfection and spiritual maturity are of great significance due to her representation of the imaginal (khayālī) and barzakhian form.
Keywords: Creation; Hz. Îsâ Hz. Meryem Hâyâl Mertebesi Velâyet; Hz. İsa; Hz. Meryem; Islamic interpretations; İslami yorumlar; Jesus Christ; Mary (Maryam); Mary, Blassed Virgin, Saint; Sainthood; The Imaginal Realm; The Seal of Sainthood; Velâyet'in Mührü Yaratılış Jesus (ʿĪsā)