Mincer kazanç denkleminin Türkiye ve Almanya için genelleştirilmiş sıralı logit modelleri ile analizi - Çolakoğlu, Gülşah (My University, 2011)
MİNCER KAZANÇ DENKLEMİNİN TÜRKİYE VE ALMANYA İÇİN GENELLEŞTİRİLMİŞ SIRALI LOGİT MODELLERİ İLE ANALİZİ Bu çalışmada, eğitim ve deneyimin ücret farklılıkları üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla Mincer kazanç denklemi Türkiye ve Almanya için genelleştirilmiş sıralı logit modelleri ile analiz edilmiştir. Türkiye için TÜİK Hanehalkı bütçe anketi verileri ve Almanya için Mikrosayım verileri kullanılmıştır. Standart sıralı logit model yerine paralel regresyon varsayımını hafifleten genelleştirilmiş sıralı logit modeli çalışan kadın ve erkek için ayrı ayrı tahmin edilmiştir. Uygulama sonuçlarına göre, tahmin edilen modellerde ücret farklılıkları üzerinde eğitim ve deneyimin etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Türkiye ve Almanya’da çalışan kadın ve erkekler için farklı etkiler ortaya çıkmıştır. Sonuçlara göre, eğitimin kazançlar üzerindeki etkisi Almanya’daki erkek çalışanlar için Türkiye’deki erkek çalışanlara göre daha fazladır. Ayrıca, deneyimin kazançlar üzerindeki etkisi Türkiye’deki kadın çalışanlar için Almanya’daki kadın çalışanlara göre daha fazladır. Key Words: Generalized Ordered Logit, Parallel Regression Assumption, Mincer Wage Equation

ANALYSIS OF THE MINCER WAGE EQUATION USING GENERALIZED ORDERED LOGIT MODELS IN TURKEY AND GERMANY In this study, the Mincer wage equation has been analyzed to investigate effect of schooling and experience on the wage differences with generalized ordered logit models in Turkey and Germany. The data of Turkish Statistical Institute (TSI) household budget survey and the data of German Microcensus have been used for Turkey and Germany. Instead of standard ordered logit model, generalized ordered logit model, which relaxes the parallel regression assumption, has been estimated separately for working women and men. According to results of the application, it has been observed that schooling and experience are effective on wage differences. Furthermore, different effects have been emerged for working women and men in Turkey and Germany. According to results, effect of schooling on the earnings that working men in Germany is higher than male employees in Turkey. Furthermore, the effect of experience on earnings that working women in Turkey is higher than female employees in Germany.
Keywords: Ekonometri; Ekonomi