İşletmelerde hata ve hileyi önlemede iç kontrol sisteminin etkililiği ve bir uygulama - Ertürk, Ayşe (My University, 2010)
Hata, Hile, İç Kontrol ÖZET İŞLETMELERDE HATA VE HİLEYİ ÖNLEMEDE İÇ KONTROL SİSTEMİNİN ETKİLİLİĞİ VE BİR UYGULAMA Bu çalışmada işletmelerde hata ve hileyi önlemede iç kontrol sisteminin etkililiği araştırılmıştır. Bu bağlamda konu ile ilgili ulusal ve uluslar arası araştırmalar irdelenerek konunun işletmeler açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. İşletmelerin belirledikleri hedeflere ulaşmalarında iç kontrol sistemi önemli bir rol oynamaktadır. Etkili bir iç kontrol sistemi, birçok hatalı ve hileli işlemi önleyebilmede ilk önemli adım niteliğindedir. Bu gibi eylemlerin işletmelerde neden ve nasıl meydana geldikleri ve etkili bir iç kontrol sisteminin oluşturulmasıyla hata ve hile eylemlerini önlemedeki başarı araştırmanın temel hattını oluşturmuştur. Çalışmanın sonunda bir şirkette uygulama çalışması yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilerek işletmelerde hata ve hileyi önlemede iç kontrol sisteminin etkililiğine ilişkin tespitler yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Key Words: Error, Fraud, Internal Control

THE EFFECTIVENESS OF INTERNAL CONTROL SYSTEM PREVENTING ERROR AND FRAUD IN COMPANIES AND AN APPLICATION In this thesis effectiveness of internal control systems to prevent error and fraud in companies is researched. In this context national and international researches related to the subject is examined and importance of this subject from the point of companies is emphasized. Internal control systems play a significant role in reaching the defined targets of companies. An effective internal control system is an important first step in order to prevent many incorrect and fraudulent activities. How and why this kind of activities occur in companies and the success of preventing the error and fraud with an efficient internal control system outline this research. At the end of the study there is an application in a company and the acquired results are analyzed and some evolutions and suggestions concerning the efficiency of internal control system to prevent error and fraud in companies are made.
Keywords: İç Kontrol; Muhasebe