Türkiye’ de Kobi’ lerin Avrupa Birliği’ ne uyumu - İrhan, Bayram (My University, 2001)
İster gelişmiş olsun ister gelişmekte olsun, ülkelerin ekonomik yapıları incelendiğinde Küçük ve Orta ölçekli işletmelerin ekonomik göstergelerde önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir. KOBİ'ler ülke ekonomisinin temel taşını oluşturan işletmelerdir. Bu işletmelerin önemini kavrayan ülkeler onlara gereken desteği verirlerken; Türkiye'de ise KOBİ gerçeği ihmal edilmiştir. 21. yüzyıla girerken hızla değişen ve globalleşen yeni dünya düzeninde ekonomik anlamda sınırların kalkması, dünyanın tek bir pazara doğru yönelmesi, rekabetin sınırlar ötesine taşınması, işletmelerin stratejilerinde bazı değişimleri zorunlu kılmaktadır. KOBİ'ler de yeni dünya düzeninde yer alabilmek için stratejilerini iyi belirlemek durumundadırlar. 1- TÜRKİYE'DE KOBİ'LERİN TOPLAM İŞLETMELER İÇİNDEKİ PAYI VE İSTİHDAM ORANLARI Türkiye'de KOBİ'lerin toplam işletmeler içinde büyük bir paya (%99.07) sahip olması bu işletmeleri ülke ekonomisi için çok önemli bir konuma getirmektedir. Eğer Türkiye'de kalkınma gerçekleştirilecekse KOBİ'leri gözardı etmemelidir. Bu nedenle, sağlam bir KOBİ politikası uygulamak zorundadır. Bu da, sanayi işletmelerimizin %99.07'sini oluşturan firmaların desteklenmesi, buna yönelik plan ve programların yapılması ve süratle uygulanması ile olabilecektir. Türkiye'de KOBİ'lerin istihdama olan katkılarına baktığımızda sanayi sektöründe %36'sını, ticaret sektöründe %86.4'ünü ve hizmet sektöründe %84.9'unu küçük işletmeler oluştururken bu durum küçük işletmelerin ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümünde önemini ortaya koymaktadır. 1994 yılında KOBİ'ler toplam istihdamın %52.87'sini gerçekleştirmişlerdir. Devlet tarafından sağlanan destekler konusunda KOBİ'ler ihmal edilmesine rağmen, KOBİ'lerin toplam istihdam içindeki payı oldukça yüksektir. İşsiz sorunun olduğu Türkiye'de bu durum önemli mesajlar vermektedir. Türkiye açısından KOBİ'lerin istihdam konusundaki önemi, diğer ülkelere göre bir kat daha artmaktadır. Çünkü ekonominin çalışmak isteyenlere iş imkanı sağlaması toplumsal ve ekonomik kalkınmanın bir göstergesi olduğundan Türkiye'de ekonomik karar mercileri kalkınma politikalarında KOBİ'lere özel bir önem vermek zorundadırlar. Bu bağlamda Türkiye'nin acil olarak işsizlikle mücadele için iyi hazırlanmış ve geliştirilmiş KOBİ politikalarının süratle uygulanmaya konması gerekmektedir. Bunun için girişimciliğin teşvik edilerek rekabetçi bir ortamın oluşması sağlanmalıdır. Türkiye'de KOBİ'lerin Toplam Katma Değer ve toplam ihracat içindeki payları azımsanmayacak kadar önemli olmakla beraber özellikle toplam ihracat içindeki payı Avrupa birliğine üye ülkelerin gerisinde kalmaktadır. Türkiye'de teşvik sistemi büyük ölçekli işletmeleri hedef almaktadır. Teşviklerde KOBİ'leride dikkate alacak bir yapının geliştirilmesi gerekmektedir. KOBİ'lerin ihracat potansiyellerinin ülke ekonomisi yararına kullanılması için rekabet açısından bütün işletmelere aynı şans ve imkanlar tanınmalı ve teknik mali ve idari teşvikler verilmelidir. 2- TÜRKİYE'DE KOBİ'LERİN TEMEL SORUNLARI Uluslararası rekabetin gittikçe yoğunlaştığı dünyada Türkiye'nin bu rekabetten kazançlı çıkabilmesi için dünya ekonomisi ile entegre olması gerekmektedir. Bu nedenle bir yandan rekabetçi piyasa ekonomisini gerçek manada uygulamak, diğer yandan da KOBİ'lere ilişkin ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerekir. Çünkü piyasa ekonomisinin temeli olan rekabetin yerleşmesi ve sürdürülmesi KOBİ'lerin varlığı ile mümkündür. Türkiye'de KOBİ'lerin Temel sorunları şu başlıklar altında toplanabilir; a- Finansman sorunları Bankalar az miktarda kredi isteyen çok sayıda müşteri yerine, büyük miktarda kredi kullanan az sayıda müşteriyi tercih etmektedirler. Kredilerin vadesi bir yıl veya daha fazla olduğu için, zor şartlara rağmen alınan kredi ile KOBİ'lerin işlerini genişletmesi ve yeni teknolojilere ayak uydurması mümkün olmamaktadır. b- Eğitim Sorunları Türkiye ekonomisinin, özellikle de KOBİ'lerin, iyi yetişmiş yüksek kaliteli insan kaynaklarına şiddetle ihtiyacı vardır. Bu bakımdan meslek okullarının cazibesi, arttırılmalı, üniversite-sanayi işbirliği sağlanmalı ve eğitimin kalitesi arttırılmalıdır. Firma içi eğitim programları ve kısa süreli meslek edindirici kursların teşvik edilmesinde büyük yarar vardır. c- Bürokratik Sorunlar Türkiye'de KOBİ'ler muhatap oldukları bürokratik yükün altında adeta ezilmektedir. Bürokratik yükün çokluğu nedeniyle müteşebbis zor durumda kalmaktadır. Bürokratik işler için zamanlarının büyük kısmını harcamaktadırlar. Bu da müteşebbislerin teşebbüs arzularını olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılması gereken şey KOBİ'ler üzerindeki sözkonusu bürokratik yükün mümkün olduğunca azaltılması ve basitleştirilmesidir. d- Pazarlama Sorunları KOBİ'ler gerek iç pazarda gerekse dış pazarda varlıklarını sürdürebilmek için modern pazarlama tekniklerinden yararlanmalıdırlar. Pazar gerektiği şekilde araştırılmalı, talep ve Pazar şartlarındaki değişmeler hemen değerlendirilmelidir. Satış tahminleri Pazar deneyimlerine dayandırılmalıdır. Hammadde ve yarımamul alımlarında KOBİ'lere kolaylıklar getirilmelidir. Böylece bu işletmelerin kaliteli ürün üretebilmelerine katkıda bulunulmalıdır. e- İşyeri ile İlgili Sorunlar KOBİ'lerin çağdaş üretim yapabilmesi için, çağın gerektirdiği şekilde organize olmuş üretim merkezlerine ihtiyaç vardır. İşletmeleri sağlıksız, denetimsiz, uygun olmayan koşullarda üretimde bulunmaktan kurtarılması gerekmektedir. Bütün bunlar için küçük sanayi siteciliği sistemi geliştirilmiştir. Bunlar KOBİ'lerin gelişmesinde önemli rol oynarlar. f. KOBİ'lerin Dış Ticaret Sorunları KOBİ'lerin Dış Ticaret Sorunlarını gidermek amacıyla Sektörel Dış Ticaret Şirketleri kurulmuştur. Uluslar arası piyasaları yakınd an takip etmek, fırsatları yakalamak, Pazar bulmak ve bu pazarların nitelik, niceliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bilgi, üretim kapasitesi, nitelikli personel, yeterli sermaye sağlanımına sektörel Dış Ticaret Şirketleri yardımı olmaktadırlar. Türkiye ekonomisinde sektörel olarak; Otomotiv, Demir-Çelik, Beyaz Eşya, Hazır Giyim, Elektronik, Tekstil, Kimya, İlaç, Nakliye gibi sektörlerde Avrupa Birliğine uyum gözetilmektedir. Türkiye, Avrupa Birliği'nin Ortak Ticaret Politikası'na uyum kapsamında birliğin tercihli ticaret anlaşmalarına uyumu sağlamaya çalışmaktadır. Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri ile Endüstriyel ürünlerdeki Rekabet Gücü teknolojinin geliştirilmesi, karşılaştırmalı üstünlüğü olan ürünlere önem vermesi gümrük birliği kapsamında, dış ticaret politikalarının uyumlaştırılmasıyla, fikri ve sınai hakların yerine getirilebilmesiyle mümkün olabilecektir. 3- AVRUPA BİRLİĞİ'NDE KOBİ'LER Batı Avrupa'da KOBİ'lerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle küçük işyerlerinin teknik yeniliklere daha yatkın oldukları, değişikliklere uyumu, üretim boşluklarını doldurmaları, büyük firmalara olumlu etkileri, istihdama katkıları, daha yakın personel ilişkileri olumlu faktörler olarak nitelendirilmişlerdir. Küçük işletmelerin toplum yapısında yarattığı dengeler, orta sınıfı kuvvetlendirme yoluyla siyasi istikrara yaptığı katkılar, günümüzde büyük ilgi toplamıştır. KOBİ'lerin istihdamdaki payları İngiltere'de %36, Almanya'da %41, İspanya'da %65, Fransa'da %72, İtalya'da %80'ne varmaktadır. Avrupa Birliği küçük işletmelerin teşviki, büyük ve küçük işletme ilişkilerinin bütünleştirilmesi konularında çok sayıda araştırma yapmaktadır. Sürekli olan işsizliğe bir çare olarak düşünülmesi de KOBİ'lere olan ilgiyi hızla arttırmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinde imalat sektöründe KOBİ'lerin sürekli arttığı görülmektedir. KOBİ'lerin özellikle küreselleşme ve Gümrük Birliği gibi bölgesel bütünleşmelerde en göze çarpan başarılar, hem ekonomik, hem de sosyal alanda yarattığı olumlu sonuçlardan doğmaktadır. İktisadi olarak bütünleşme sonuçlardan doğmaktadır. İktisadi olarak bütünleşme sürecinde KOBİ'ler yeni koşulların beraberinde getirdiği dinamik şartlara daha hızlı uyum gösterdiğinden, KOBİ'ler ihraç ekonomilerinde gözde olmaktadır. Avrupa Birliği'nde yapılan Amsterdam Avrupa Konseyi, Lüxemburg Zirvesi ve hazırlanan Beyaz Rapor, Yeşil Rapor'da KOBİ'lere ilişkin konulara yer verilmiş, KOBİ'lerin sorunlarına yönelik, maliyetleri düşürücü, kaliteyi arttırıcı, yeni teknolojilerin verileceği eğitim programları desteklenmektedir. AB'de KOBİ'lere büyük önem verilmekte, onların problemlerinin çözümüne yönelik politikalar oluşturulmakta ve bunlar kararlılıkla uygulanmaktadır. 4- TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ'LERİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye'deki KOBİ'ler sayı olarak Avrupa Birliği ülkelerine yakın, istihdam sağlama açısından yaklaşık, yatırım ve üretim bakımından AB ülkelerine yaklaşmaya çalışmakta fakat ihracat ve kredi payları açısından çok gerilerde kalmaktadır. Toplam, ihracat paylarını ele aldığımızda, Türkiye'deki KOBİ'lerin ihracat payı Birlik üyesi ülkelerin ihracat payının 1/ 3'ü kadardır. Türkiye'deki KOBİ'lerin çoğu uluslar arası pazarlara hitap edecek düzeyde ürün üretememekte, uluslararası piyasada rekabet edememektedir. Avrupa Birliğinde KOBİ'lere destek için Avrupa Sosyal Fonu, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve Avrupa Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu oluşturulmuştur. Ayrıca KOBİ'lere uygun şartlarda kredi sağlayan Avrupa Yatırım Bankası, Yeni Topluluk Aracı, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğuu gibi kurumlar vardır. Türkiye'nin birçok yöresindeki işletmeler iyi hazırlanmış fizibilite raporları ile başvurdukları takdirde Avrupa Yatırım Bankası'ndan teşvik alabilmektedir. Avrupa Birliği Rekabet Hukuku ile KOBİ'lere bazı muafiyetler tanınmıştır. Türkiye'de benzeri uygulamalar ile KOBİ'ler desteklenmelidir. Türkiye'de KOBİ'lerin durumu AB'ye göre arzu edilen seviyede değildir. Bu işletmelerin üretim, istihdam, ihracat gibi konularda başarılı olarak AB standartlarını yakalaması Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme başarısında anahtar rol oynayabilecektir. AB'ye uyum evesinde meydana getirilmesi gereken politika değişimlerinin süratle uygulanması ve KOBİ'lere ilişkin ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. KOBİ'lere bir takım yasal düzenlemelerle destek olmak, onlara ayrıcalıklı davranmak her zaman gündemde olan bir ekonomi politikaıdır. Türkiye'de KOBİ açıdan da KOBİ'lerin durumları, ihalelere girişi ve diğer konularda ilgi mevzuat bulunmakla, Avrupa Birliği'nde 4. Çerçeve program kapsamında KOBİ'lerin belirli araştırma lmeleri ve belirli programların KOBİ'lere ihtiyaçlarına cevap verebilmelerine yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. İşsizlikle savaş ve makroekonomik dengelerin korunması, Avrupa Birliğinin hedefleri arasında önceliği olan politikalardandır. Bu açıdan Küçük ve Orta ölçekli işletmelere verilebilecek her türlü desteğin verilmesi şaşırtıcı olmamalıdır. 5- KOBİ'LERDE TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ VE GÜCÜ VE REKABET KONUSU Bilim ve Teknoloji politikaları açısından; -Bazı alanlara öncelik verilmesi, - Dış rekabete açılma, - Bazı alanlara öncelik verilmesi, - Dış rekabete açılma, - Etkin rekabet, - Bilimsel ve teknolojik araştırma geliştirmeye önem verilmesi, - Beşeri sermayenin arttırılması, - Üniversite ile işbirliği, - Etkin teşvik sistemi, - Yabancı sermaye yatırımlarını teşvik etmeye yönelik faaliyetler çeşitli ülkelerde başarılı politikalar olmuşlardır. Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerin, ihracat performanslarındaki zayıflık, bu firmaların rekabet güçlerinin önemli bir belirleyicisi olan, teknolojik, kapasite ve yeteneklerinin dar olmasının bir sonucudur. Araştırma - Geliştirme kaynak ayırmayan, teknoloji üretmeyen ve var olan teknolojik kapasitelerini modernize etme konusunda dahi önemli sorunlar yaşayan KOBİ'ler için; yeni ürünler ve üretim yöntemleri arayışı yoluyla rekabet güçlerine koruyacak teknolojik değişim çabalarının zayıflığı önemli handikaplar olarak karşımıza çıkmaktadır. KOBİ'lerin teknolojik gelişmeleri izleme yöntemlerinin başında, sanayi ve ticaret fuarları yer almaktadır. Türkiye ekonomisi, bilim ve teknoloji politikaları bağlamında zayıf performans sahibi ülkeler arasında olup, bu durum gerek genel üretim yapısı, gerekse ihracat sektörlerinin ürün yapısı bağlamında kendini göstermektedir. 6- AB ÇERÇEVESİNDE KOBİ'LER VE REKABET Avrupa Birliğinin genişlemesiyle ülkelerarası ticaretin boyutlarının büyümesi KOBİ'lerin artan rekabet ortamında nasıl davranması gerektiği önem kazandığı görülmektedir. Rekabet konusu kuşkusuz küreselleşmenin vazgeçilmez bir unsuru olarak ortaya çıkmaktadır. Rekabet ve rekabet gücü tartışmaları, kuşkusuz çok sayıda ekonomik faktörü de gündeme getirmektedir. Bu faktörler arasında teknolojik yenilikler, yurtiçi ve uluslar arası fiyatlar, özellikle yerel paranın yabancı paralar karşısındaki reel değeri, emek verimliliği ve reel ücretlerdeki değişmeler tartışma konusu yapılmaktadır. Rekabet gücü açısından değerlendirmede Avrupa endüstrisinin üç özelliğine yavaş büyüme, yüksek maliyet ve düşük yatırım olarak özetlenmektedir. Bilgi teknolojisi konusunda devrim, genelde bilgisayar ve iletişim teknolojilerini kavramaktadır. Bu dallar endüstri toplumlarında en hızlı gelişen sanayilerdir. Teknoloji - Verimlilik - İstihdam - Büyüme rekabetçi piyasalarda işletmelerce yaratılır olduğu görüşü ileri sürülmektedir. Avrupa Birliği Rekabet Gücünün Geliştirilmesi için; Maliyet, Teknoloji, gözönüne alınmalı girişimcilik yeniden yapılanmalı, rekabet politikalarıyla Avrupanın Dünya Pazar payı arttırılması düşünülmektedir. 7- AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ'LER VE UYUMLAŞTIRILMASI Avrupa Birliğinin KOBİ'lere yönelik işletme politikaları; Büyüme, Rekabet, İstihdam, Ekonomik Birliğin sağlanmasının koşulları doğrultusundadır. AB'Deki KOBİ'ler Birlik'teki toplam istihdam içindeki payı %66, toplam ticaret cirosu içindeki payı ise %65'tir. AB'deki milli hasılanın %60'ını KOBİ'ler yaratmaktadır. AB'nde KOBİ'ler ve el sanatları endüstrisine yönelik faaliyetleri destekleme maksadıyla oluşturulan Bütünleşik Program, İşletme Politikası adıyla alınan tedbirler ve AB'nin Beyaz Kitap'ta belirlenen diğer politikaları çerçevesinde yasal, idari, mali şart ve koşullar ile finansal ortamın geliştirilmesini kapsayan tedbirleri içerir. Bütünleşik Program Tek Pazar hedefine yönelik vergi politikaları, rekabet kuralları gibi unsurları da göz önünde bulundurarak yapısal fonlar, araştırma ve mesleki eğitim gibi konularla ilgili olarak düzenlemeler getirmektedir. Ayrıca, KOBİ'lerin vergilendirilmesine yönelik iyileştirmeler iç transferine yönelik iyileştirmeler, ödemelere yönelik ilgili mevzuatlar hazırlanmıştır. AB'de KOBİ'lerin mali kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması için Komisyon düzeyinde çekirdek sermaye, teknoloji sermayesi, karşılıklı Garanti Şirketleri bunların dışında çeşitli ağlar oluşturulmuştur. Ekonomik ve Parasal Birlik, küçük ve orta boy işletmelere hem ticari hem de mali anlamda daha çok esneklik getirecek, onları daha güçlü ve daha rekabetçi yapacaktır. Spesifik olarak, KOBİ'ler çeşitli alanlarda avantajlardan istifade edecektir. Küçük ve Orta Boy İşletmeler, para hareketlerine karşı kendilerini korumak için mali araçlara büyük şirketler kadar erişim imkanına sahip olmadıkları için, döviz kuru riskinin azalması önemli bir iyileşme sağlayacaktır. Bankacılık sektöründe artan rekabet ve genelde azalan faiz oranları sayesinde, KOBİ'ler, faaliyetlerini çok daha düşük bir maliyetle finanse edebilecektir. Avrupa Birliği düzeyinde maliyet şeffaflığı, küçük şirketlerin tek bir Pazar olarak euro bölgesinde çalışabilmelerini sağlayacaktır. Böylece bu şirketler, çok daha geniş bir alanda ürün ve hizmet satışlarını kolayca arttırma ve makul bir maliyet ile çok daha geniş bir potansiyel müşteri tabanına erişme imkanına kavuşacaklardır. Bu durum geçmişteki çeşitli güçlüklerin yaşandığı ihracat, sorunların çok daha aza indirgendiği yurtiçi ticarete dönüşecektir. Bu durum, tüm Avrupa ekonomisinin yararına bir gelişme olarak, KOBİ'leri yenilikçi faaliyetler ve yeni teknik çözümleri iş stratejilerine dahil etmeye teşvik ederek, AB düzeyinde daha yoğun rekabet yaratacaktır. 1996-1999 dönemini kapsayan MEDA I evesinde Türkiye'ye toplam 54 proje için 376 milyon Euro tutarında kaynak tahsisatı sağlanmıştır. 2000-2006 yıllarını içerecek MEDA II kapsamında ise Türkiye'ye üç yıl içerisinde yaklaşık 381 milyon Euro tutarında destek verilmesi kararlaştırılmıştır. Ayrıca bu desteklerin %60'ının yapısal reformların desteklenmesi ve %40'ının AB ile bütünleşme sürecinin kolaylaştırılması yönündeki projelerde kullanılması öngörülmektedir. Türkiye'deki KOBİ'lerin Avrupa Birliği KOBİ'leriyle uyumunu sağlayıp onlarla rekabet edebilecek politikaların geliştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Avrupa Birliği ile bütühleşmede ekonomik ve ticari faaliyetlerin uyumlaştırılması büyük önem kazanmıştır. KOBİ'lerin değişik alanlarda ve değişik pazarlarda faaliyetlerini izlemede ve karşılaştığı sorunların çözümünde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortak politika ve stratejiler geliştirerek uyguladıkları görülmektedir. Çünkü globalleşen dünyada en önemli sorun hedef pazara uyum sürecidir. Türkiye Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde ekonomik-sosyal-siyasi işbirliği geliştirerek bu topluluğun tabii üyesi durumuna geçebilir. Finansman açısından, Türkiye'deki KOBİ'ler AB'Deki benzerlerine kıyasla daha zor bir ortamda faaliyet göstermektedirler. Türkiye'de KOBİ'lerin kredi imkanlarının arttırılması ve AB standartlarına çıkartılması ve ayrıcalıklı desteklenmesi için çalışmaların başlatılması gerekmektedir. KOBİ'lerin çeşitli finansman tekniklerinden faydalanmaları için teşvik edilmesini sağlayarak Avrupa Birliğine uyum sürecini hızlandırmak gerekir. KOBİ'lerin finansman sorunlarının çözümünde Avrupa sermaye piyasalarıyla işbirliği sağlanabilir. KOBİ'ler için ulusal düzeyde ve Avrupa düzeyinde sermaye piyasalarının oluşturulması ile ortaya çıkan büyüme ve istihdam fırsatlarının yaratılması gerekmektedir. Menkul kıymetler borsalarında yapılan düzenlemelerle Avrupa Birliği KOBİ'lerinin gelişmesine ve finansman sorunlarının çözümüne büyük katkı sağlamıştır. Avrupa Birliği'nde oluşturulan

sermaye kültürünün ülkemizde de oluşturulması için çalışmaların hızlandırılması gerekir. Türkiye'de KOBİ'lerin finansman sorunun çözümünde etkin bir banka politikası izlenmelidir. İhracatı özendirici kredilere ağırlık vererek KOBİ'lerin mali yönden güçlendirilmelerine imkân sağlayarak Avrupa Birliği'ne uyum sürecini hızlandırmak mümkündür. KOBİ'lerin yabancı kaynak temininde kredi faizlerinin yükseldiği geri ödeme süresinin kısalığı, teminat gösterememe gibi büyük sorunları bulunmaktadır. 2000 yılı para kur politikalarının uygulanmasıyla faiz oranlarındaki çok önemli düşüşün, KOBİ'lerin bu sorunlarına azaltıcı etki yaratacağı düşünülmektedir. ABSTRACT SMALL AND SIZE PLANTS (SMSP) Our thesis topie deals with global entegration of economy and from this point of wiev, it compares small and medium size plants of European countries and Turkey. SMSP have different definitions, for example in Turkey SMSP is a plant Which employs 1-99 person, but in Europe a SMSP is a plant which employs 1-250 person. EU supports SMSP as helping from the point of fynance resource and development. It is important especially developing countries to consciousness about the developing SMSP because in Europe %80-90 persons of the employment is included by the SMSP so in Turkey we must supply economic and technic needs in order to develop SMSP. In the development countries and the developing countries SMSP have a serious importance in the economy. SMSP, are the main points of the economy. The countries which know that point give support to them but unfortunately they have been neflected in Turkey so far. Beginning to the 21 th century, in the speedly changing and globalizing new world system. The boorders not mean anything because the global goes towards one Market and competition arrives to intercontinental levels. So this obligates the changing of SMSP strategies. 1- THE RATES OF THE SMSP AND EMPLOYMENTS RATES IN THE TOTAL PLANTS OF TURKEY Having 99.07% rates in total plants in Turkey makes the SMSP very important for Turkish economy. I we want to develop our economy we must support SMSP annd we must do a development programme for SMSP. And we can do this by supporting SMSP forms as doing projects and programmes speedly. In Turkey watching employments rates we can see that employment rate is 36% in industry - sector and employment rate is 86.4% in trade sector and employment rate is 84.9% in service sector. This diagramene shows us solely the importance SMSP in solving un employment problem. In comparison with other countries, Turkey has to given much more importance to SMSP because they are the major solver of unemployment problem so Turkey has to deal and initiate and urgent programme about the SMSP policies. In spite the fact that SMSP have a big share in total export in comparison with European Countries, this is not an enought rate. In Turkey incitement system is especially focused on big plants and organizations. In my opinien the incitement system must be especially focused on SMSP so the export of conutry can be developed and the economy can develop. 2- THE MAIN PROBLEMS OF SMSP IN TURKEY It is known that International competition is steadily increasing. And in order to be succesfull Turkey has to involue in that competition. That's why in order to apply. Competitive market economy and develop economy Turkey has to revise the SMSP policies. a. Financial Problems: The bank prefers the bring buyers instead of small buyers. The terms of credits are enough for paying (etc. One year or above) but to getting these credits are difficult for SMSP so this conditions present the development and to provide the new technologies. b. Educational Problems: SMSP, espacially in Turkey, need high quality and presentable human resourees. In this case, the occupation colleges are important and university must be connect with SMSP. In the plants, investigation and developing programmes must encouraged. c. Burocracy Problems: In Turkey, SMSP owners face to bureocratic obstructions. This problem causes the waste of the time for owners. These bureocratic problems have to be got a way with government solutions. It must be simplified for initiators. d. Marketings Problems: SMSP must benefit from modern marketing technics which provides to be in international and national bazaar. Demonds and supply must be researched and the sailing predicts must be strengthened by marketing experiences. Buying raw material and half products must be easier for SMSP. e. The Problems of Plants: For getting modern production. Conditions we have to get the best organized complexes. SMSP must be controlled and saved from unsuitable production conditions. For all it, small industry system must be developed. f. The Foreign Trade Problems of SMSP: We can solve these problems with assembling the foreign trade company trade company es. The watching international bazaar and catching new opportunities, finding new bazaars can be get in this way. To provide information, capacity of production, quality personal, enough capital are helped by foreign trade companies. In Turkish economy must suitable sectorsare that include otomotive, textile, chemical, medical, transportation to in relation to EU sectors. Turkey study on accommodation with EU trade policy. The provision of competition between Turkey and EU products depend on technological developments, foreign trade policies and neccesities logic and industrial rights. 3- SMSP IN EU In West Europe smip importance is rising step by step because They get easily techniques modernism, support the big plants and include the possitive factors relationship between emplboyer. These factors rise the production possitively. SMSP get the attention of society on policy stabilization and balance. SMSP sector employment rates approach 36% in England, 41% in Germany, 65 % in Spain, 72 % in France, 80 % in İtaly. EU investigates the way of the incitements small size plants and big size plants relations. The wide idea is SMSP are the solution of the cronical unemployment. SMSP are rising in EU's countries, SMSP succeeded the positive effects in globalization and in custom union. Now SMSP are a obligation for Europe countries economics those, economical dynamics dependon export. The meetings in EU that mode in Luxemburg, Amsterdam about incitement solution of SMSP problems that cost product, decreasing of product, new technologies education ets. 4- THE COMPERISON OF TURKISH AND EUROPEN SMSP Inspide the fact that Turkish SMSP quantities are approximately equal to European Union SMSP, Turkish SMSP do 33% of total export. This means that Turkish SMSP don't product competitive products and can't compete with other comtries. In EU SMSP arosupported with various fundsand various banks also suppert SMSP. In a lot of regions of Turkey companies can provide a bank loan from European Inuestment bank. In order to adapt the EU countries Turkey has to change it's policy about SMSP. Against unemployment and struggling saving macroeconomic balances; are from main goals of EU. From this point of view the support will be gives to SMSP is very important. 5- THE POWER OF SCIENCE AND TECHNOLOGY IN SMSP AND COMPETITION a) Competition in the external markete, b) Effective competition, c) Research, d) Development cooperation with universities e) Effective incitement system can be considered as main points in supporting SMSP development. The main problem for Turkish SMSP is that they can not pesform enough export level. And this causes weaknes of those industries. And this means that they haven't enough capacity, core competition and technology, core competition and technology which needet for the power of competition. Turkey Government doesn't give enough importance to research and development of SMSP and doesn't modernize their technological capacities and this causes to big handicaps for SMSP. The SMSP can follow technological developments in industry and trade fairs. Turkish economy is a weah economy from the point of view of science and technology policies. SMSP and competition in EU Frame With widening EU international trading volume was bigger than old capacity. This shows the behaviour of SMSP. İmportance. Competition is caused as aresultof the most important factor of globalization. Competition and the force of competition get many economic factor more important for example; technological development in country prices and international prices, resisting of our money opposite the others, labor productivity and changing of the fees. EU industry carries three special factors those are slowly development, high product cost and low investment. In development industry societies, information technologgy that are comonter and communication industry is developing fast. They say competition prouides technology, productivity, employment and developing for developing the force of Europien competition, they must come their mind the cost of product, reorganization and the new competition policy. Sothey carincreas the rates of Europa in the world bazaar. 7. SMSP IN EU AND THEIR ACCOMODATION EU policies includes the operation policies, development, competition, employment and economic union prouisions. SMSP create the 66% of employment 65% rates in total trade annd 60% national budget. In white book that contains EU rules de signate the obligation for unpporting SMSP. Other wise the developing of handicrofts industry can be more bigger with SMSP. In EU Countries; in order arrive financial resovece, they es tablished a network organization between come capital, capital of technology etc. Economical ad Monetary Union Will provide flexibility and powes and will malue them more competitiue. And SMSP will benefit from various areas spesifically. The stability of currency rates will affect SMSP pozitively so. They can conserve themselves against the monetary movement. SMSP can provide finance at low costs because of increasing competition in banking sector and reducing interest rates. For Turkish SMSP it is a big advantage to enter EU. Because this will provide reasonable cost, more competition, wides market areas etc. EU has provided 376 million Euro during 1996-1999 period to Turkey in order to establish - 54 projects. Which called MEDA I. It is decided. In MEDA II program to give to Turkey 381 million Euro more in three years. It is envisaged that support will be used 60 % in structural reforms and 40 % in integration with EU countries. It is an obilgation for accommodation between EU SMSP and Turkish SMSP. This can be provided with developing new competition policies. EU states develop union policies and strategies for watching and solving their problems in mony areas. Become the main problem is accomodation to forget in global world. Turkey can cooperate with EU in this accommodation term. This cooperation describe in economica, social and political subjekts. In this case Turkey can be a naturel members of EU. Turkish SMSP have difficulties in finance sector father then EU SMSP. Turkey government must provide increasing the possibilitnies for getting credits and must support for them. These Credits get the chence for the fastly accommodation term to be a member of EU. Turkish SMSP could cooperate with European finance market for soluing the problems. EU can support with regulation in stochs and bonds exchange marketing. In our country we must work on core capital culture. In Turkey we must watch with attention for solving finance problem. A hind of credit for export must be provided. SMSP have big problems which has high interest rates, short plleying term etc. In this year the descreasing of the interest rates can solue the problems of SMSP.
Keywords: AVRUPA BİRLİĞİ-; KOBİLER-TÜRKİYE; ULUSLARARASI EKONOMİ