Türkiye’de eğitim odaklı sivil toplum kuruluşlarında bilgi yönetimi kapasitesinin geliştirilmesi : dijital dönüşüm ve kurumsal hafıza üzerine bir durum analizi - Bal, Elif Göknur (My University, 2025)
Türkiye’de eğitim odaklı sivil toplum kuruluşlarında bilgi yönetimi kapasitesinin geliştirilmesi : dijital dönüşüm ve kurumsal hafıza üzerine bir durum analizi Bu araştırma, Türkiye’deki eğitim odaklı sivil toplum kuruluşlarında (STK) bilgi yönetimi kapasitesi, dijital dönüşüm ve kurumsal hafıza uygulamalarını incelemektedir. Nitel bir durum analizi yaklaşımıyla gerçekleştirilen araştırmada, çeşitli STK temsilcileriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, bilgi yönetiminin önemi konusunda artan bir farkındalık olmasına rağmen, STK’ların çoğunda kurumsallaşma eksikliği, çalışan/ gönüllü sirkülasyonu, standart prosedürlerin olmayışı ve sınırlı dijital altyapı gibi temel zorlukların devam ettiğini göstermektedir. Bilgi genellikle bireylerin inisiyatifine dayalı gayriresmi yollarla yönetilmekte; yazılı politika ve standart dokümantasyon süreçleri yaygın değildir. Büyük ölçekli STK’lar dijital arşivleme ve CRM sistemlerini benimsemeye başlarken, küçük ve orta ölçekli kuruluşlarda teknik kaynak ve dijital okuryazarlık eksiklikleri dikkat çekmektedir. Dijital dönüşüm, STK’lar için bilgiye erişim ve paylaşım süreçlerini kolaylaştırırken, sektördeki dijital uçurum tüm kuruluşların bu avantajlardan eşit şekilde yararlanmasını engellemektedir. Özellikle yüksek çalışan ve gönüllü değişimi, kurumsal hafızanın sürdürülebilirliği açısından risk oluşturmaktadır; zira örtük bilgi genellikle sistematik biçimde aktarılmamakta veya belgelendirilmemektedir. Araştırma bulguları, kurumsal hafızanın sürdürülebilirliği ve bilgi yönetimi süreçlerinin iyileştirilmesi için hem teknolojik hem de kültürel düzeyde müdahalelere ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de eğitim odaklı STK’larda bilgi yönetimi ve dijital dönüşüm uygulamalarına dair güncel durumun analizini sunmakta ve literatüre katkı sağlamaktadır. Kapsamlı politika ve prosedürlerin geliştirilmesi, dijital altyapı ve kapasite geliştirme için yatırım yapılması ve öğrenen bir kurum kültürünün teşvik edilmesi öneriler arasında yer almaktadır.

Enhancing knowledge management capacity in education-oriented non-governmental organızations in Turkey : a case analysis on digital transformation and institutional memory This study explores knowledge management (KM) capacity, digital transformation practices, and organizational memory mechanisms within education-focused non-governmental organizations (NGOs) in Turkey. Employing a qualitative case study approach, the research draws on semi-structured interviews conducted with representatives from various NGOs. Findings reveal a growing awareness of the strategic importance of KM; however, structural limitations persist, including a lack of institutionalization, frequent staff and volunteer turnover, absence of standardized procedures, and underdeveloped digital infrastructure. Information is often managed informally, relying on individual initiative, while formal documentation protocols and written policies remain scarce. Although large-scale NGOs have begun adopting digital archiving systems and customer relationship management (CRM) tools, smaller organizations continue to struggle with limited technical resources and digital literacy gaps. Digital transformation has notably facilitated access to and sharing of knowledge among NGOs. Nevertheless, a digital divide remains a key barrier, preventing all organizations from benefiting equally from these advancements. High staff turnover presents a specific risk to the sustainability of organizational memory, as tacit knowledge is rarely captured or systematically transferred. The research underscores the need for both technological and cultural interventions to ensure the sustainability of organizational memory and the optimization of KM processes. By offering a comprehensive analysis of the current state of KM and digital transformation within Turkish education-focused NGOs, this study contributes to the literature and practice. It emphasizes the importance of developing detailed policies and procedures, investing in digital infrastructure and capacity-building, and fostering a learning-oriented organizational culture.
Enhancing knowledge management capacity in education-oriented non-governmental organızations in Turkey : a case analysis on digital transformation and institutional memory
Keywords: Bilgi yönetimi; capacity building; Digital transformation; Dijital dönüşüm; education; eğitim; institutionalization; kapasite geliştirmeKnowledge management; Knowledge management; kurumsal hafıza; kurumsallaşma; NGOs; Non-governmental organizations; organizational memory; sivil toplum kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; Turkey; Türkiye