Çocukluk çağı lenfomalarında ve akut lösemilerinde hematopoietik kök hücre nakli sonrası relapslarda tedavi yaklaşımları - EKER, NURŞAH (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2020)
Çocukluk çağı akut lösemilerinde ve lenfomalarında prognoz dramatik olarak düzelme göstermiş olup, günümüzde kür oranları %90'lara, akut miyeloid lösemi için %60'lara ulaşmış olmasına karşın, relaps-refrakter ya da nakil sonrası relaps olan hastalarda prognoz oldukça kötüdür. Bu durumda, bu hastalara yönelik yenilikçi yaklaşımlara gereksinim vardır. Bu toparlama yazısında, bu hastalar için güncel olan yaklaşımlardan söz edilecektir.

Although the prognosis of childhood acute leukemias and lymphomas have improved dramatically, nowadays, reaching a cure rate of 90%, excluding acute myeloid leukemia with a cure rate of 60%, the patients with refractory/relapsed or post-transplant relapsed disease present dismal prognosis, indicating necessity for innovative approaches. In this review these innovative approaches were mentioned.
Treatment approaches in relapse after hematopoietic stem cell transplantation in childhood lymphomas and acute leukemias
Keywords: Nakil sonrası relaps; hematopoietik kök hücre transplantasyonu; akut lösemi; lenfoma; çocuk; tedavi; Post-transplant relapse; hematopoietic stem cell transplantation; acute leukemia; lymphoma; child; therapy