İlköğretim ikinci kademe’de görev yapan, bireysel çalgı eğitimi (Gitar) alanı mezunu, müzik öğretmenlerinin okul şarkılarına eşlik etmede karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri - Köz, Emre (My University, 2007)
Araştırma, İlköğretim İkinci Kademe’de görev yapan Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) alanı mezunu müzik öğretmenlerinin, okul şarkılarına eşlik etmede karşılaştıkları problemlerin ve gitarın bu alandaki kullanılabilirliğinin ilgili öğretim elemanları ve öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Türkiye’deki, Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalları’nda görevli, ilgili öğretim elemanları ve İlköğretim okullarında görev yapmakta olan, Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) alanı mezunu müzik öğretmenleridir.Öğretim elemanlarının görüşlerinin belirlenmesi doğrultusunda, Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nden 6 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur.Müzik öğretmenlerinin görüşlerinin doğrultusunda ise, tüm Türkiye’den, İlköğretim okullarında görev yapmakta olan, Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) alanından mezun olmuş 35 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur.Araştırma, 2006-2007 eğitim-öğretim yılıyla ve ulaşılabilen müzik öğretmenleri ile ilgili öğretim elemanları ile sınırlıdır.Öğretim elemanları ve müzik öğretmenlerinden, anketler aracılığı ile görüşler alınmış, anketler sonucunda elde edilen veriler istatistiksel işlemlere tabi tutulmuştur.Birinci anketten elde edilen bulgulara göre, öğretim elemanları, fakültelerde uygulanmakta olan Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) dersinin içeriğini, haftalık ders saati, çalgı tekniklerini, akor pozisyonlarını, Türk ve yabancı bestecilere ait seçkin örnek ve yazılı kaynak kullanarak ya da doğaçlama eşlik yapmaya yönelik uygulamaların durumu içerikleri bakımından yeterli bulmamışlardır.Öğretim elemanları, dersin, Orkestra/ Oda Müziği, Eğitim Müziği Besteleme ve Eşlik (Korepetisyon) gibi ilgili diğer derslerle olan ilişkisini yetersiz bulmuşlardır.Öğretim elemanları, gitarı, ses genişliği, gürlüğü, çoksesliliğe elverişli yapısı, kullanılabilen ritmik yapılar ve efekt sesler bakımlarından, okul şarkılarına eşlik etmede uygun bir çalgı olarak tanımlamış, öğretmenlik uygulamasına, müzik dersinin verimine ve öğrencilerin müzikal gelişimlerine olumlu katkı yapacağı görüşünde birleşmişlerdir.Öğretim elemanlarına göre, okul şarkılarına eşlik etme alanında gitar için yazılmış mevcut kaynaklar; sayı ve içerik bakımından yeterli görülmemiştir.İkinci anketten elde edilen bulgulara göre, müzik öğretmenleri fakültede aldıkları Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) dersinin içeriğini; haftalık ders saati, çalgı tekniklerini, akor pozisyonlarını, Türk ve yabancı bestecilere ait seçkin örnek içerikleri bakımından yeterli bulmamıştır. Yine, müzik öğretmenleri, dersin; diğer çalgılara, farklı türlerdeki okul şarkılarına, farklı ritmik karakterlere eşlik etme uygulamalarında yetersiz olduğu görüşünde birleşmişlerdir.Araştırmadaki çarpıcı bulgulardan biri de, müzik öğretmenlerinin çoğunun, Bireysel Çalgı Eğitimi (Gitar) dersinin, eşlik yapma becerisi kazandırmada yeterli olmadığını düşünmeleridir.Öğretmen görüşlerine göre, gitar dersi ile ilgili olan diğer dersler arasında uyum söz konusu değildir ve Öğretmenlik uygulaması derslerinde, gitarın sınıf ve eşlik çalgısı olarak kullanılmasına yönelik yeterli uygulamalar yapılmamıştır.Öğretmenler de, gitarın eşlik çalgısı olarak kullanılmasının sağlayabileceği faydalar konusunda öğretim elemanları ile aynı fikri paylaşmışlar, gitarın, kesinlikle, uygun bir eşlik çalgısı olduğunu belirtmişlerdir.Son olarak, araştırmada, öğretmenlerin mevcut kaynakları sayı ve içerik bakımından yeterli bulmadıkları, birçoğunun derslerde kendi hazırladıkları eşlik çalışmalarını kullandıkları görülmüştür. Bu durum, yapılan eşliklerin niteliği kontrol edilemediği için, çok sağlıklı bulunmamıştır.

This study has been conducted with the purpose of evaluating “the problems in accompaniment to the school songs, with which the music teachers, who are graduated from the field of Guitar Education and teaching second degree classes in primary schools, are confronted” and “usability of the guitar in this aspect”, in accordance with the opinions of the related academic educators and the teachers. The source group of this study consists of the related academic educators who are working in Fine Art Education Music Departments and Guitar Education gradute music teachers who are working in primary schools. For taking the opinions of academic educators, it has been formed a sample group of six people from Marmara University, Gazi University, Abant İzzet Baysal University and Selçuk University. For taking the opinions of music teachers, it has been formed a sample group of thirty-five people who are graduated from the field of Guitar Education and teaching second degree classes in primary schools of all over Turkey.This study is limited only within 2006-2007 education year and the music teachers and related academic educators that could be contacted with. The opinions of the academic educators and the teachers have been taken by poll method and the results have been calculated by statistic methods. According to the findings in the first poll, the academic educators think that the content of the Individual Guitar Education lesson, which is being studied at the universities, is inadequate in teaching period a week, teaching chord progressions and instrument techniques, the existence and variety of selected pieces of Turkish or foreign composers, the practise of accompaniment skills either by using written sources or improvising. The academic educators also think that this lesson is not associated adequately with the other lessons like Orchestral/ Chamber Music, Educational Music Composition and Accompaniment (Correpetition). They define the quitar as an instrument appropriate for accompaniment to the school songs owing to its register, volume, usable polyphonic form, usable rhytmic forms and sound effects. They also think that, it has good effects on teaching activity, musical creativity and the development of musical attitude of the students. According to the findings in the second poll, the music teachers think that the content of the Guitar Education lesson they had at the university was inadequate in teaching period in a week, teaching chord progressions and instrument techniques, the existence and variety of selected pieces of Turkish or foreign composers. Again, the music teachers say that this lesson is inadequate in accompaniment to the other instruments, different kind of school songs and different rhytmic characters.In this study, one of the remarkable findings is that most of the teachers think that Guitar Education lesson is insufficient because it doesn’t teach accompaniment skills well and effecive enough to use. According to the teachers’ opinions, there is no consistency between the guitar lesson and the other related lessons. In teaching activity lessons, there hasn’t been any adequate study for the guitar to be used as an instrument of class and accompaniment. The teachers agree with the academic educators on the opinion that the guitar is an absolute instrument appropriate for accompaniment and its advantages in the lessons can be very effective. Finally, in this study, it has been found out that the teachers do not think the amount and the content of existing sources are sufficient for the lessons. It is seen that most of them use their own accompaniments. However; since the quality of these accompaniments cannot be controlled, they are not accepted completely appropriate.
Keywords: Müzik Öğretmenleri; Müzik_Eğitim