Doğal yaşlanma modelinde egzersiz ve kalori kısıtlamasının beyin ve testiste etkileri - Hakgüder, Umay (My University, 2018)
Amaç: Çalışmamızın amacı doğal yaşlanma modelinde egzersiz ve kalori kısıtlamasınınsıçanlarda beyin ve testiste çeşitli doku hasarı ve antioksidan parametreler üzerine etkilerininincelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu amaçla kiloları 300-350 gr arasında olan 15 aylık erkek Sprague-Dawleysıçanlar kontrol grubu (K), yaşlı (Y), kalori kısıtlaması uygulanan yaşlı (YKK), egzersizuygulanan yaşlı (YEG) ve kalori kısıtlaması ile egzersiz uygulanan yaşlı (YKKEG) olmak üzere5 gruba ayrıldılar. Kontrol grubu üç aylık genç hayvanlardan oluşturuldu. Egzersiz ve kalorikısıtlaması 6 hafta boyunca uygulandı. Deney sonunda beyin ve testis dokuları homojenatlarındalipit peroksidasyon (LPO), nitrik oksit (NO), glutatyon (GSH) düzeyleri ile süperoksit dismutaz(SOD), katalaz (CAT), glutatyon-S-transferaz (GST) ve doku faktörü (DF) aktiviteleri tayinedildi.Bulgular: Çalışma sonucunda K grubu ile kıyaslandığında Y grubunda, beyin ve testis LPO, NOdüzeyleri ve DF aktivitesi arttı, GSH düzeyleri ile SOD, CAT ve GST aktiviteleri azaldı(p<0,05). Beyinde Y grubu ile kıyaslandığında YKK grubunda LPO, NO düzeyleri ve DFaktivitesi azaldı, GSH ve SOD aktivitesi arttı (p<0,05). YEG grubunda Y grubuna göre, LPO veGSH düzeyleri ile SOD aktivitesi arttı (p<0,05). YKKEG grubunda ise GSH düzeyleri ile SOD,CAT ve GST aktiviteleri Y grubuna göre arttı (p<0,05). Testiste Y grubu ile kıyaslandığındaYKKEG grubunda LPO ve NO azaldı, YKK grubunda CAT aktivitesi arttı, GST aktivitesi iseazaldı (p<0,05).Sonuç: Çalışmamızın sonucunda doğal yaşlanma modelinde beyin ve testiste DF aktivitesi ileberaber oksidan hasarda artış gözlenmiş olup, özellikle yaşlanmada egzersiz ve kalorikısıtlamasının beyinde antioksidan düzeyleri üzerinde olumLu etkileri belirlenmiştir.

Objective: To investigate the effects of exercise and calorie restriction on various tissue damageand antioxidant parameters in the brain and testis in the natural aging model.Materials and Methods: 15 months old male Sprague-Dawley rats weighing 300-500 gr weredivided into four groups as aged (Y), calorie restricted aged (YKK), exercise applied aged(YEG) and calorie restriction exercised aged (YKKEG). The control group (K) included threemonth old young animals. Exercise and calorie restriction were applied for 6 weeks. At the endof the experiment, levels of lipit peroxidation (LPO), nitric oxide (NO), glutathione (GSH) andactivities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione-s- transferase (GST) andtissue factor (DF) were determined in the homogenates of brain and testis tissues.Results: In group Y, brain and testis LPO, NO levels and TF activity increased, GSH levels andSOD, CAT and GST activities decreased when compared with group K (p <0,05). LPO, NOlevels and TF activity decreased and GSH and SOD activities increased in the YKK groupcompared to the Y group in the brain (p<0,05). When compared with the Y group, in the YEGgroup, SOD activity, LPO and GSH levels increased (p<0,05). In the YKKEG group, GSH levelsand SOD, CAT and GST activities were higher than Y group (p<0,05). In testis, when comparedto the Y group, LPO and NO decreased in YKKEG group, CAT activity increased and GSTactivity decreased in YKK group (p <0.05).Conclusion: As a result of our study, the natural aging model showed an increase in oxidantdamage with increased TF activity in the brain and testes, and positive effects of exercise andcalorie restriction were observed on antioxidant levels in the brain.
Keywords: Ageing; Aging; Caloric restriction; Doku faktörü; Effect on aging; egzersiz; Eksersiz; Exercise; Fizyolojik etkisi; Fizyolojik yönler; Humans; İnsanlar; Kalori kısıtlaması; Oksidan- antioksidan parametreler; oksidan- antioksidanparametreler; Oxidant-antioxidant parameters; Önleyici tedbirler; Physiological aspects; Physiological effect; Preventive measures; rats; sıçan; Tissue factor; tissuefactor; Yaşlanma; Yaşlanmaya etkisi