Estetik ürünler ve görsel retorik kuramları açısından dergi reklamlarının değerlendirilmesi - Kireçci, Ayşe Nil (My University, 2009)
ESTETİK ÜRÜNLER VE GÖRSEL RETORİK KURAMLARI AÇISINDAN DERGİ REKLAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Pazarlama estetiği, pazarlama literatüründe önem kazanmaya başlayan yeni bir eğilimdir. Pazarlama estetiğinde, tüketiciye duyusal deneyim yoluyla elde edilecek estetik haz önerisiyle konumlandırılmış ürünler, estetik ürün olarak tanımlanmaktadır. Dergi reklamları, beş duyu ile elde edilecek deneyimleri tüketiciye aktarma açısından, kısıtlı olanaklara sahip bir mecradır. Bu nedenle, estetik ürünlere dair reklamların içeriğini oluşturan estetik deneyimi okuyucuya iletmek için, çeşitli görsel ifade yöntemleri kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu tür içeriğe sahip bir mesajı etkili bir şekilde aktarma konusunda reklamın içeriği kadar biçimsel özellikleri de önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, bir reklam iletisinin içeriğinden bağımsız olarak, dikkat çekici ve ikna edici biçimsel sunumu ile ilgilenen retorik disiplini ve bunların araçları olarak kabul edilen retorik figürlerin reklamcılık alanında kullanımı önem kazanmaktadır.

ANALYZING PRINT ADVERTISEMENTS IN TERMS OF AESTHETIC PRODUCTS AND VISUAL RHETORIC THEORIES Marketing aesthetics is a new trend that come into prominence in marketing literature. Within marketing aesthetics, the products positioned with the aesthetic pleasure that is gained by sensual experiences are named as aesthetic products. As an advertising medium, print advertisements has limited opportunities for delivering experiences to consumers that is gained by five senses. For this reason, in order to deliver the aesthetic experience which compose the content of the advertisements of aesthetic products, various visual expression techniques are used. As well as the content, the formal features of the advertisement is significant in transmitting these messages in an efficient way. In this context, the use of visual rhetoric that is concerned with remarkable and persuasive presentation style, apart from the advertisement messages’ content, and rhetorical figures which are accepted as tools of visual rhetoric is achieving importance in advertising field.
Keywords: Duyusal Pazarlama; Halkla İlişkiler; Pazarlama Estetiği; Postmodern Pazarlama; Reklamcılık ve Tanıtım