Türkiye’de 1980 sonrası dönemde ücretlerin gelişimi - Çakır, Gencer (My University, 2018)
Ücretler sermaye birikiminin dinamiğine, yedek işgücü ordusunun genişliğine ya da darlığına ve yanı sıra sendikal örgütlülüğün düzeyine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu çalışma Türkiye’de 1980 sonrası dönemde ücretlerin gelişimini ve bunun nedenlerini konu ediniyor. Kapitalist gelişme süreci içinde konu teorik-tarihsel bir çerçevede ele alındı. 1980 dönemeciyle birlikte Türkiye’de dışa dönük sermaye birikimi stratejisine bağlı olarak emek-sermaye-devlet üçlüsü arasındaki ilişkinin değişimi ve dönüşümüne vurgu yapıldı. Ücretlerin gelişme seyri bu genel bağlam içinde incelendi.

Wages are varied by depending mainly on the dynamics of capital accumulation, expanse or narrowness in reserve army of labour, and the level of unionisation. This study is about the development of wages in Turkish economy after 1980 period. The case was constructed and examined in theoretical-historical perspective. Depending on the strategy of outbound capital accumulation after 1980 period, triple relation among labour-capital-state has been changed and transformed. The development of wages has been examined in that general context.
Keywords: -- History; 1980 sonrası; After 1980; Capital accumulation; Capitalism; competition; Economic policy; Ekonomi politikası; emek piyasaları; History; İşgücü arzı; kapitalist emek süreci; Kapitalizm; Labor supply; labour markets; labour union movement; rekabet; reserve army of labour; sendikal mücadele accumulation of capital; Sermaye birikimi; Tarih; the capitalist labour process; Turkey; Türkiye; Ücret politikası; Ücret-fiyat politikası; Ücretler; Wage policy; Wage-price policy; Wages; yedek işgücü ordusu