3-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin kişilik özellikleri ile anne-baba tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi - Durmuş, Reyhan (My University, 2006)
3-6 Yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin kişilik özellikleri ile anne baba tutumlarının incelendiği bu araştırmada; yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, öğrenim durumu gibi bağımsız değişkenler ele alınmıştır. Uygulama Bakırköy İlçesinde SHÇEK’e bağlı Özel Pelikan Çocuk Yuvası, Özel Asrın Çocuk Yuvası, Özel Gürkan Çocuk Yuvası, Özel Oya Çocuk Yuvası’nda 3-6 yaş arası çocukları olan 300 anne baba ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kişisel bilgi toplamak için “Anket Formu”, anne baba tutumlarını saptamak için “Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI)”, kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla “Sıfat Tarama Listesi (ACL)” kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde PARI ve ACL ölçeklerinden elde edilen puanlar arasındaki farklılıkların saptanması için İlişkisiz Grup t Testi ve Kruskal Wallis-H Testi, anlam farklılığının çıktığı durumlarda farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla Mann Whitney-U Testi, ayrıca ACL ile ölçülen kişilik özellikleriyle anne baba tutumları puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla da Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Sonuçların manidarlığı .05 ve diğer anlamlılık düzeyleri ile belirtilmiştir. Veriler “SPSS for Windows 13.0” paket programıyla çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda Aşırı Koruyucu ve Baskı-Disiplin içeren anne baba tutumlarıyla anne babaların öğrenim durumları; Düzen ve Liderlik özellikleriyle anne babaların yaşları; Kişisel Uyum özelliğiyle ebeveynlerin medeni durumları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kişilik özellikleriyle anne baba tutumları arasındaki ilişkinin analizinde ise; PARI Aşırı Koruyucu Tutum ile ACL Gösteriş, Değişiklik, Oto-Kontrol, İdeal Benlik, Yaratıcılık özellikleri arasında; PARI Demokratik- Eşitlik Tanıyan Tutum ile ACL Başarma, Başatlık, Sebat, Düzen, Gösteriş, Bağımsızlık, Liderlik, İlgi, Uyarlık özellikleri arasında, PARI Ev Hanımlığını Reddetme Tutumu ile ACL Başarma, Başatlık, Sebat, Özgüven, İdeal Benlik, İlgi, Danışmaya Hazır Oluş özellikleri arasında; PARI Karı-Koca Geçimsizliği Tutumu ile Başarma, Sebat, Yakınlık, İlgi, Kendini Suçlama, Özgüven, Kişisel Uyum, İdeal Benlik arasında, PARI Baskı-Disiplin Tutumu ile Gösteriş, Değişiklik, Yakınlık özellikleri arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir.

In this research where the characteristics of personality and the attitudes of parents having children of 3 to 6 years are examined, independent variables like age, sex, marital status, number of children and education level are taken into consideration. The survey is realized with 300 parents having children of 3 to 6 years from SHÇEK¹ affiliated day-care centers in Bakirkoy such as: Pelikan Private Daycare Center, Asrin Private Daycare Center, Gurkan Private Daycare Center, Oya Private Daycare Center. In the research, a “Survey Form” is used for gathering personal information, the “Family Life and Child Raising Attitude Scale (PARI)” is applied for determining parent attitude and the “Adjective Check List” is used for defining personality characteristics. For the evaluation of the data, in order to determine the differences between the scores obtained by PARI and ACL scales, The Independent Group t Test and Kruskal Wallis-H Test are used; in cases where a difference of significance appeared, in order to identify the source of that difference, The Mann Whitney-U Test is applied. Moreover, for the purpose of detecting whether there is a significant relationship between the personality characteristics measured and parental attitudes, Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis is used. The results are indicated with significance levels of .05 and other. The data are analysed with the software pack of “SPSS for Windows 13.0”. According to the results of the analysis, meaningfull differences are found between the Over-Protecting and Pressure-Discipline involving parental attitudes and the education level of parents; between the characteristics of Coordination and Leadership and their ages; between the characteristics of Personal Consistency and their marital status. Meanwhile, in the analysis of the relation between the personality characteristics and parental attitude, significative relations have been detected between PARI Over-Protective Attitude and ACL characteristics such as Ostentation, Variation, Self-control, Ideal Ego and Creativity; between PARI Democratic-Equality Giving Attitude and characteristics of ACL such as Achivement, Dominance, Perseverance, Coordination, Ostentation, Independence, Leadership, Concern and Compliance; between PARI Attitude of Negation of Being a ______________________________ ¹ Institution of Social Services and Child Protection Housewife and characteristics of ACL such as Achivement, Dominance, Perseverance, Self-Confidence, Ideal Ego, Concern and Readiness to Counsulting; between PARI Conjugal Discord Attitude and Achievement, Perseverance, Intimacy, Concern, Self-Blame, Self-Confidence, Personal Congruity, Ideal Ego and finally between PARI Pressure-Discipline Attitude and Ostentation, Variation and Intimacy.
Keywords: Çocuk _Aile; Çocuk_Aile_Kişilik; Kişilik; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık