Müzik öğretmenliği anabilim dallarındaki ‘‘eşlik çalma’’ dersine yönelik öğrencilerin tutumları ve dersi veren öğretim elemanlarının görüşleri - Kızılet, Yusuf (My University, 2018)
ÖZETMÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALLARINDAKİ ‘‘EŞLİK ÇALMA’’ DERSİNE YÖNELİK ÖĞRENCİLERİN TUTUMLARI VE DERSİ VEREN ÖĞRETİM ELEMANLARININ GÖRÜŞLERİBu araştırma müzik öğretmenliği sans programında yer alan Eşlik Çalma dersini alan müzik öğretmeni adaylarının derse yönelik tutumlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Eşlik Çalma dersinin eğitimini veren öğretim elemanlarının görüşleri alınarak derse yönelik durum tespiti yapılması hedeflenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın verileri 2016-2017 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde İstanbul, Bursa ve Bolu illerinde bulunan üniversitelerin müzik öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören toplam 84 öğrenci ve Eşlik Çalma dersinin eğitimini veren 3 öğretim elemanından toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Eşlik Çalma Dersi Tutum Ölçeği ve Görüşme Formu kullanılmıştır. Ölçek ile müzik öğretmeni adaylarının Eşlik Çalma Dersine yönelik tutum düzeyleri var olan şekliyle betimlenmiş ve daha sonra bir takım bağımsız değişkenlere göre anlamlı farklılaşmalar olup olmadığı araştırılmıştır. Öğretim elemanlarına ise yapılandırılmış görüşme formu yoluyla açık uçlu sorular yöneltilerek görüşleri alınmıştır. Elde edilen verilerin analiz işleminde SPSS for Windows 23.0 paket kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçları incelendiğinde; müzik öğretmeni adaylarının Eşlik Çalma dersine yönelik tutumları orta düzey olarak belirlenmiştir. Bağımsız değişkenler açısından incelendiğinde; cinsiyet, yaş, mezun olunan lise, öğrenim gördükleri üniversite, seçmiş oldukları çalgı, ebeveynlerinin eğitim durumu ve aylık gelir düzeyi değişkenlerinde müzik öğretmeni adayları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Öğretim elemanlarıyla yapılan görüşme sonucunda; Eşlik Çalma dersi müzik öğretmenliği lisans programının sonuna doğru olmalı ve en az 1 dönem daha uzatılmalıdır. Eşlik Çalma dersini destekleyen diğer derslerin öğretim elemanlarıyla bir zümre oluşturulup hedefler ortak paydada belirlenmelidir.

ABSTRACTATTITUDES OF THE STUDENTS TOWARDS THE ‘‘ACCOMPANİMENT PLAYİNG’’ COURSE IN THE MUSİC TEACHİNG DEPARTMENT AND THEİR INSTRUCTORS’ VİEWSThis research was carried out to examine the attitudes of music teacher candidates attending the course of music education, which is included in the undergraduate program of music teacher education. It was aimed to determine the situation of the course by taking the views of the instructors who are teaching the accompaniment play. Quantitative research methodology has been adopted in the research. During the spring semester of the academic year 2016-2017, a total of 84 students from the music teaching departments of the universities in Istanbul, Bursa and Bolu were gathered from 3 lecturers who taught the accompanying play lesson.In this Scale, music teacher candidates' attitude levels towards the Accompaniment Playing Course were described as existing and then investigated whether there were significant differences according to a number of independent variables. The instructors were given open-ended questions via structured interview form. SPSS for Windows 23.0 package program was used for the analysis of the obtained data. When the results of the research are examined; the attitudes of the music teacher candidates to the accompaniment play lesson were determined as medium level. When examined in terms of independent variables; there were significant differences between music education candidates in terms of gender, age, high school graduated, university they were educated in, the instruments they chose, educational status of their parents and monthly income level variables. As a result of the interview with the lecturers; The accompaniment lesson must be about at the end of the music teacher education program and should be extended for at least one semester. Other courses supporting the accompanying course should be formed with the instructors and the targets should be determined in the common ground.
Keywords: Accompaniment; Armoni; Attitude; Eğitim ve çalışma; Eşlik; Harmony; Instruction and study; İstanbul; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkey; Tutum; Türkiye