Uluslar arası muhasebe standartları çerçevesinde değişikliklerin leasing (finansal kiralama) firmalarına etkisi - Şahin, Neriman Gamze (My University, 2007)
ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARI ÇERÇEVESİNDE DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞİŞİKLİKLERİN LEASİNG(FİNANSAL KİRALAMA) FİRMALARINA ETKİSİ Günümüzde ülkeler yatırımların hızlanması,mevcut bulunan ekonomik sorunlar ve firmaların yatırımlarını dış kaynaklara başvurmadan özkaynaklarlan finanse etmek istemeleri gibi sebeplerden ötürü finansal araçlar geliştirmeye çalışmaktadır.Bu araçlardan biri de finansal kiralamadır.2003 yılında yapılan kanuni değişiklikten evvel yapılan finansal kiralama işlemleri muhasebe açısından Uluslararası Muhasebe Standartları'na uygun düşmemekteydi.Yapılan bu çalışma ile 2003 yılında yürürlüğe giren düzenlemelerin öncesi ve sonrası karşılaştırılmış,leasing firmalarına etkisi üzerine de bir araştırma yapılmıştır.Bu araştırmada kanuni değişikliğin leasing firmaları üzerinde olumsuz etki yaratmadığı görülmüştür.Ancak bu yeterli değildir.Sektörün canlanması için finansal kiralama konusunun genişletilmesi gerekmektedir.Böylece leasing, artan yatırım taleplerinden daha fazla pay alabilir.

IMPACTS OF MODIFICATIONS IN THE CONTEXT OF IFRS ON LEASING COMPANIES Recently, countries are triying to find some financial instruments since they have some reason as acceleration of investments, economic problems and willing to fund from own equity without outsourcing. One of the financial instruments is financial leasing. The accounting treatment for financial leasing transactions before the change in the legislation was not incomplaince with IFRSs. In this workpaper, the accounting treatment for financial leasing transactions before the change in this legislation is compared to accounting treatment changed with the legislation and the effects of such change on the leasing companies are studied. As a result, there is no significant negative effect of such change dedected for leasing companies. However, we recomend that further studies should be conducted on financial leasing . Therefore financial leasing may play a major role in increasing demand for investments
Keywords: Finansal Kiralama; Uluslararası Muhasebe Standartları