1990’lar sonrası Türk Siyasal Sineması - Çiftci, Mesut (My University, 2010)
Sinemamızda politik temaların ortaya çıkışı biraz geç tarihlerde gerçekleşmiştir. Adamakıllı ilk örnekleri görmek için neredeyse yarım asır sonrasına gitmek gerekir. Bu çalışmada Türk sinemasının serüveni; politik sinemanın gelişimi ile paralellik kurularak ve politik sinemayı besleyen yakın tarih anlatılarak ele alınmıştır. 1990, dünya için olduğu gibi Türkiye için de bir dönüşüm yılı olmuştur. Bu yüzden 90 sonrası politik sinema mercek altına alınmıştır. Yüzyıl biterken ve yeni bir yüzyıl başlarken Türkiye’de bu anlamda neler yaşandığı 1990-2010 yıllarını kapsayacak şekilde incelenmiştir. Çalışmamızda yelpaze geniş tutulmaya çalışılmış ve değişik politik görüşlerin sinemadaki politik yaklaşımlarına yer verilmiştir. Bu anlamda toplam 26 film izlenerek ayrıntılı şekilde analiz edilmiştir.

Political themes in our cinema had been realized a bit late. To find a good example, it should look as far as half century forward from the beginning. In this study the adventure of Turkish cinema analyzed, in parallel with the development of political cinema, and the recent history that feeding political cinema. 1990 was a revolutionary date for world and Turkey. For that reason, the cinema after 1990 had been analyzed. As a century closes, and a new one begins, what happened in Turkey in that mean, analyzed in detail covering 1990 and 2010 period. In our study, research range stated as wide as possible, and diverse political views on political cinema had been included. In this mean, 26 cinema films had been analyzed.
Keywords: Beyaz Perde; Türk Sineması