Din eğitiminin global ahlaka katkısı - Karagülle, Mehmet (My University, 2005)
Hemen hemen bütün alanlarda ve özellikle iletişim alanında meydana gelen gelişmeler siyaset, din ve kültür üzerinde etkili olan globalleşmenin doğmasına sebep olmuştur.Globalllaşme ve göçlerle birlikte yeni bir yaşam tarzı ortaya çıkmış ve farklı köken, din ve kültürden insanlar aynı mahalleyi ve iş yerini paylaşmaya başlamışlardır. Diğer taraftan Huntington gibi bazı batılılar en ciddi, tehlikeli çatışmaların zengin fakir veya diğer ekonomik gruplar arasında değil farklı kültürlere ait insanlar arasında olacağı tezini ileri sürmektedirler. Söz konusu tartışmalı medeniyetler arası tezinin gerçekleşmesinin insanlığa barış hoşgörü, özgürlük ve insan hakları getirmeye açık ve net bir şekilde ortadadır. Dolayısıyla biz de bu tezimizde medeniyetler, dinler ve kültürler arasında işbirliğini amaçlayan Global ahlakın oluşumunda dinin ve din eğitimin rolünü inceledik. The developments in almost every field especially in the communication technologies lead to give birth to globalization which influenced politics, religion and culture.With the globalization and emigration a new way of life emerged and people from differen orijin, religion and culture began to share the same neighbourhood and workplace. On the other hand some westerns like Huntington argued that the most pervasive, important and dangereous conflicts will not between social classes, rich and poor, or other economically defined groups, but between people belonging to different cultural entities It is obvious that the realization of this futuristic and controversial thesis “clash of civilizations” will not bring for human beings peace, tolerance, freedom and human rights So we studied in our thesis the role of religion and religous education in the contruction of Global Ethic whose aim is to realize cooperation between civilization, religion and culture.
Keywords: Din; Din Eğitimi; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar