İş güvencesi - Çetinkaya, Hakan (My University, 2004)
Soyadı: Hakan Çetinkaya alışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alışma Ekonomisi Prof. Dr. Müjdat Şakar Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2004 vencesi, Sorunlar

İŞ GÜVENCESİ Sanayi devriminden bu yana Dünya'da işçiler, zor koşullarda çalışmaya maruz kalmışlar ve uzun yıllar boyunca korumadan uzak kalmışlardır. Bunun sonucunda, Dünya'da bir korumaya yönelinmiş ve iş güvencesi işçiler için büyük bir önem teşkil etmiştir. Ülkemizde de bu hususta yıllarca sıkıntı yaşanmış, 3008 ve 1475 sayılı eski İş Kanunlarında bu konuya yer verilmemiştir. 4773 sayılı kanunla düzenlenen iş güvencesine yönelik uygulamalar, 2003 yılında yasalaşan 4857 sayılı yeni İş Kanunu ile yeni bir boyut kazanmıştır. Bu çalışma ile, iş güvencesinin Türk çalışma yaşamındaki etkileri ve sorunları anlatılmaya çalışılmıştır. İş güvencesinin, işçi kesimine büyük bir yarar sağlayacağı görülmekle birlikte bazı uygulama sorunlarının doğacağı da şüphesizdir. Bu uygulama sorunları arasında, iş sözleşmesinin feshinin geçersiz sayılması ile, sendikal harekette oluşabilecek sorunlar sayılabilir. Name and Surname: Hakan Çetinkaya Field: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programme: Çalışma Ekonomisi Supervisor: Professor Müjdat Şakar Degree Awarded and Date: Master - July 2004 Work Security, Problems ABSTRACT WORK SECURİTY Since, industrial revolution, ordinary workers all over the world had forced to work in hard conditions without any protection. That caused need of protection and improvement of social security. The similar social problems had lived in our country as well without covered by law ref. no. 3008 and 1475. then first work security management mentioned by ref. 4773 then, it has been improved by ref. 4857 in year 2003. This study has aimed to explain effections and problems of work security system in Turkish business life. However, the work security creates positive affect to workers, there will be application problems as well. The cancellation of work contract and union movements could be calculated as main application problems.
Keywords: İşçi Hakları; Sosyal Güvenlik