İMKB’de halka arz edilen hisse senetlerinde düşük fiyatlama olgusu ve sene/ sektör bazında uygulama - Menemencioğlu, Hakan (My University, 2003)
In this study, the price performance of IPOs that have taken place in Istanbul Stock Exchange in the period of January 1990 - December 2002 have been analyzed from various perspectives, over an extended time span and full coverage. The purpose of this study is; to analyze the existence of underpricing and its reasons. With using a sample of 247 IPOs in this study, the data were investigated into two groups which are base on year of IPO and sector of IPO. Like the other countries, an underpricing fact on the first day was found in Turkey. According to this, the average abnormal return of IPOs for the first day between 1990 - 2002 was found %6,33. For this underpricing, market cumulative return before the period of IPO and method of IPO are found significant for explaning it statistically. The most highest average abnormal return is obtained by Technology Sector with %8,91. The following sectors for average abnormal returns are Services Sector with %8,20, Investment Trusts Sectors with %8,07, Industrials Sector with %7,12 and Financials Sector with %6,97. Market cumulative return before the period of IPO, the 30 days cumulative returns of standart deviation of stock after the initial transaction day after and method of IPO are found significant for explaning these underpricing statistically.

Bu çalışmada, Ocak 1990 - Aralık 2002 döneminde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka ilk kez arz edilen hisse senetlerinin fiyat performansı çeşitli açılardan, geniş bir zaman diliminde ve tüm hisse senetleri gözönüne alınarak incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı ise, halka ilk kez arz edilen hisse senetlerinde düşük fiyatlamanın varlığını ve bunun nedenlerini analiz etmektir. 247 halka ilk arzın ele alındığı bu çalışmada, veriler sene ve sektör bazında olmak üzere iki farklı şekilde incelenmiştir. Diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de ilk günde düşük fiyatlama olgusunun varlığı tespit edilmiştir. Buna göre; 1990 - 2002 yılları arasında halka ilk kez arz edilen hisse senetlerinde ilk gün elde edilen ortalama anormal getiri % 6,33 olarak bulunmuştur. Halka arz öncesinde İMKB Endeksindeki getiri toplamı ve halka arz yöntemi düşük fiyatlamayı açıklamada oldukça anlamlı görülmüştür. Sektör bazında ise en yüksek ortalama anormal getiri %8,91 ile Teknoloji Sektörü'nde yaşanırken, Hizmetler Sektörü'nde %8,20, MKYO Sektörü'nde %8,07, Sanayi Sektörü'nde %7,12 ve Mali Sektör'de de %6,97 olarak gerçekleşmiştir. Burada da, halka arz tarihinden önceki 30 günlük İMKB getirisi, hisse senedinin ilk işlem gününü takip eden 30 gündeki getirilerinin standart sapması, halka arz oranı ve halka arz yöntemi düşük fiyatlamayı açıklamada etkili olmuşlardır.
Keywords: Hisse Senetleri