Europeanization of enviromental policy in Turkey - Cavlak, Hakan (My University, 2010)
Avrupa Birliği, hem üye ülkelere hem de aday ülkelere pek çok yönden etki etmektedir. Onların, ekonomilerini, politikalarını, sosyal ve kurumsal düzenlerini etkilemektedir. Avrupa Birliği bunu bazen bilinçli olarak kendi siyasi, idari ve yasal araçlarını kullanarak yapmakta; bazen de üye veya aday ülkeler Avrupa Birliği genelindeki politika ve uygulamalara kendilerini uydurmak durumunda kalmaktadırlar. “Avrupalılaşma” yaklaşımı Avrupa Birliği çalışmalarında son yıllarda bu durumu açıklamak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Avrupa Birliği’nin üye veya aday ülkeler üzerindeki etkisi bazı durumlarda kendisini küçük düzenlemeler halinde gösterirken bazı durumlarda köklü değişikliklere neden olmaktadır. Avrupalılaşma, değişimin nedenini açıklarken, bu değişimin boyutlarını açıklamakta yetersiz kalmakta ve bunun için siyaset biliminin ve sosyolojinin köklü kuramlarından yardım alması gerekmektedir. Bu kuramlardan birisi de “Kurumsalcılık”’tır. Oldukça eski ve çeşitli alt dallara ayrılmış bu kuram genel olarak kurumların [belli bir alanda aktörlerin davranışlarını düzenleyen (izin veren veya kısıtlayan) normlar, kurallar ve eylemlerden oluşan formel veya enformel sosyal yapılar. Örneğin bir ülkenin çevre politikası, yönetim anlayışı, bir ülkedeki kadınlara karşı yaklaşım vb.] alınan kararlara ve gerçekleştirilen uygulamalara etkisini açıklamaya çalışır. Ancak, kurumlardaki değişim ve değişime direnme de bu kuramın ilgi alanı içine girer. Bu tezde, bir aday ülke olan Türkiye’nin çevre politikasına Avrupa Birliği’nin etkisi ve bu etkinin neden olduğu değişimin boyutları araştırılmıştır. Bir araştırma alanı olarak çevre politikasının seçilme nedeni, bu alanda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında ciddi uyumsuzluklar olmasıdır ki bu da Avrupalılaşmanın etkilerinin ve onun doğurduğu değişimin daha iyi görülmesine ve araştırılmasına olanak sağlamaktadır. Bu araştırmayı gerçekleştirmek için önce kuramsal bir çerçeve çizilmiş, daha sonra sırasıyla Türkiye’deki ve Avrupa Birliği’ndeki çevre politikaları incelenmiştir. Sonrasında, Türkiye ve Avrupa Birliği çevre politikaları arasındaki farklılıklar araştırılmış ve bu farklılıkların giderilmesi için Avrupa Birliği’nin talep ve beklentileri ile Türkiye’nin bunlara karşılığı “Avrupalılaşma ve Kurumsalcılık” yaklaşımları ışığında analiz edilmiştir.

The European Union has impact on both members and candidate countries in various ways; it affects their economies, politics, social and institutional structures. The European Union sometimes deliberately affects the members or candidate countries through its political, administrative or legislative tools and sometimes the countries just constrained to come in line with the general policies and practices in the European Union. In recent years, the “Europeanization” approach is quite frequently used to explain the European Union effect. The impact of the European Union on members and candidate countries is displayed sometimes as little arrangements and sometimes it causes dramatic changes. Europeanization helps to explain the reasons of the change; however it lacks to explain the extent of the change and thus requires the assistance of well rooted theories of political science and sociology. One of these theories is “Institutionalism”. As being a long standing and divaricated theory it explains the effects of institutions [formal or informal social structures of norms, rules and practices that regulate (constrain or enable) the course of actions among actors in a certain scope and domain] on decision making and practices. On the other hand, change or resistance to change is also within the scope of this theory. In this dissertation, the impact of the European Union on environmental policy in Turkey and the change in environmental policy caused by this impact is researched. The reason for choosing the environmental policy as a research area is the extensive misfit between Turkey and the European Union in this field, which facilitates to analyze the impact of the European Union and the change occurred after this impact. In order to realize this research, firstly a theoretical framework is drawn and then the environmental policies of Turkey and the European Union are evaluated. Furthermore, the differences between Turkey’s and European Union’s environmental policies are assessed and finally the demands and expectations of the European Union and Turkey’s responds are analyzed in the light of Europeanization and Institutionalism.
Keywords: Avrupa Birliği; Çevre Politikası; Uluslararası İlişkiler