Spor ürünleri tüketicisinin sosyal sorumluluk çalışması gerçekleştiren markalara yönelik tutumları : spor bilimleri fakültesi öğrencileri üzerine bir araştırma - Duman, Münevver (My University, 2019)
Spor Ürünleri Tüketicisinin Sosyal Sorumluluk Çalışması GerçekleştirenMarkalara Yönelik Tutumları: Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencileri Üzerine BirAraştırmaAmaç: Öğrencilerin sosyal sorumluluk projesine sahip markalara olan tutumlarının,demografik özelliklerine göre değişiklik gösterip göstermediğinin araştırılması, buçalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.Gereç ve Yöntem: Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, sosyal sorumlulukprojesi yürüten markalara yönelik tutumlarını ölçmek için Putrevy ve Lord (1994) ilePeracchio ve Meyers- Levi (1997) tarafından oluşturulmuş, Tosun ve Ülker (2018)tarafından kullanılan tutum ölçeğinden yararlanılmıştır. Böylece tüketicilerin yaşları,cinsiyetleri, medeni durumları gibi demografik özellikleri ile sosyal sorumlulukfaaliyetlerine sahip markalara olan tutumları arasında fark olup olmadığıincelenmektedir.Bulgular ve Sonuçlar: Öğrencilerin sosyal sorumluluk projesi yürüten markalarayönelik tutum puanı ortalamalarının cinsiyet değişkenine göre kadın ve erkekkatılımcıların tutumlarının birbirinden farklı olduğu bulunmuştur (p<0,05).Farklılığın hangi cinsiyet grubunda olduğuna baktığımızda; kadın katılımcılarıntutum ortalama puanlarının (X=3,6585) erkek katılımcılardan (X=3,4862) daha fazlaolduğu görülmüştür. Öğrencilerin sosyal sorumluluk projesi yürüten markalarayönelik ölçek tutum puanı ortalamalarının; medeni durum, çalışma durumu, eğitimdurumu, yaşı ve gelir durumu değişkenlerine göre değerlendirildiğinde ise anlamlıfarklılık bulunmamıştır (p>0,05).

Attitudes of Sport Products Consumers Towards Brands Carrying Out SocialResponsibility Projects: A Research on Students of Faculty of Sport SciencesPurpose: The main purpose of this study is to investigate whether students' attitudestowards brands with social responsibility projects vary according to demographiccharacteristics.Instruments and Methodology: The attitude scale developed by Putrevy and Lord(1994) and Peracchio and Meyers-Levi (1997) which is used by Tosun and Ülker(2018) is utilized in the present research in order to measure the attitudes of thestudents of the Faculty of Sport Sciences towards brands carrying out socialresponsibility projects. Thus, it is examined whether there is a difference between thedemographic characteristics of consumers such as age, gender, marital status andattitudes towards brands with social responsibility activities.Findings and Results: It was found that the average of the students' attitude scorestowards the brands carrying out social responsibility projects were different fromeach other according to the gender variable (p <0,05). Whereas the difference basedon the gender group is analyzed; it was observed that the average attitude scores offemale participants (X = 3.6585) were higher than male participants (X = 3.4862).Whereas the students' attitude scale score averages towards brands carrying outsocial responsibility projects are evaluated based on the marital status, employmentstatus, educational status, age and income no significant difference has been detected(p> 0.05).
Keywords: Attitude; Brand; Marka; Öğrenim ve öğretim; Social Responsibility; Sosyal Sorumluluk; Spor; Sports; Study and teaching; Tutum