Danıştay kararları çerçevesinde yokluk teorisi - Çakır, Hüseyin Melih (My University, 2010)
Anahtar Kelime: Yokluk ÖZET DANIŞTAY KARARLARI ÇERÇEVESİNDE YOKLUK TEORİSİ İdari işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurlarının birinde sakatlık ortaya çıkması halinde, idari yargı yerlerince idari işleme iptal yaptırımı uygulanmaktadır. Ancak iptal yaptırımı, işleme idariliğini kaybettirecek nitelikte ağır ve açık sakatlıklar karşısında bireylerin temel hak ve özgürlüklerini koruma hususunda yetersiz kalmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere, ilk olarak özel hukukta ortaya çıkan yokluk teorisi, idare hukuku açısından da uygulanmaya başlanmıştır. Ancak yokluk teorisinin sübjektif niteliği ve pozitif dayanağının olmaması teorinin uygulama alanının kesin çizgilerle belirlenmesinin önüne geçmiştir. Bu nedenle Danıştay’ın konuya yaklaşımı, teorinin uygulama alanının belirlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada da yokluk teorisinin uygulama alanı ve ortaya çıkardığı sonuçlar Danıştay’ın içtihatları doğrultusunda belirlenmeye çalışılmıştır. Inexistence

THE INEXISTENCE THEORY IN THE FRAME OF DECISION OF COUNCIL OF STATE In case of an infirmity of the elements of the administrative act which are competence, form, reason, subject and aim, annulment sanction is imposed to this administrative act by the administrative courts. However, annulment as a sanction, falls short with regard to severe and overt infirmity which endangers the administrative qualification of the act, in order to preserve the fundamental rights and freedoms of the persons. To meet this need, inexistence theory which is firstly appeared in private law is applied by doctrine of administrative law. On the other hand, subjective qualification and positive base deficiency of the inexixtence theory cause to fail to determine the borders of the application field of the theory. Therefore, Council of State's approach is decisive and significant to determine the application field of the theory. In this study, application field of the inexistence theory and results of it are tried to be determined within the framework of Council of State's jurisprudence.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku