Osmanlı müelliflerinden Yusuf Zahir Efendi ve Usul-i hadise dair eseri - Şenburç, Muhammed Masum (My University, 2004)
Soyadı : Muhammed Masum ŞENBURÇ lahiyat Hadis Prof. Dr. İsmail Lütfi ÇAKAN Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Ağustos 2004 Osmanlıda Hadis, Usûl-i Hadîs

OSMANLI MÜELLİFLERİNDEN YUSUF ZÂHİR EFENDİ VE USÛL-İ HADÎSE DÂİR ESERİ Değişim sürecinin özellikle yoğunluk kazandığı XIX. Yüzyılın ikinci yarısı ve XX. Yüzyıl başlarında, bütün İslam dünyâsı gibi Osmanlı İmparatorluğu da mevcut ortamdan fazlasıyla etkilenmiş ve hareketli bir döneme girmiştir. Ulemâ ve meşâyihin böylesi bir zaman dilimiyle kesişen hayât ve eserlerinin çeşitli araştırmalara konu olması, gerek dönemin daha iyi anlaşılması, gerekse köklü bir geleneğin sürdürücüleri olan bu iki sınıf zevâtın sürece yönelik tepkilerinin tespiti bakımından büyük önemi haizdir. Öte yandan, son yıllarda nispeten artış gösterse de, henüz tam manasıyla çalışılmadığı ve taraflı yaklaşımlara fazla îtibâr edildiği için, bir takım olumsuz önyargılara muhâtap olan özelde Osmanlı’da hadis, genelde Osmanlı’da klasik ilimler alanı üzerindeki perde, hiç şüphesiz sahaya inmekle kaldırılabilecektir. Name Surname: Muhammed Masum ŞENBURÇ Field: Theology Programme: Hadith Supervisor: Prof. Dr. İsmail Lütfi ÇAKAN Degree Awarded and Date: Master – August 2004 Hadith in Ottoman, System of Hadith ABSTRACT YUSUF ZAHİR EFENDİ FROM OTTOMAN AUTHORS AND HIS MASTERPIECE ABOUT METHOD OF HADITH In the second part of 19th and early 20th centuries, social life altered very fast. Ottoman Empire was affected from this evolution as all Muslim World. It is important to research about lives and masterpieces of sheiks and scholars of that time, for understanding and interpreting this evolution. Last years, Ottoman Hadith or generally classical studies of Ottoman, not researched enough and faced with negative prejudice. Studying on field only can demolish this prejudice.
Keywords: Din; İslam Dini; İslam mezhepleri ve reform hareketleri; Sünnî mezhepler; Yusuf Zahir Efendi, 1883-1956