İstanbul için bir kütüphane hayal etmek ve kurmak : İstanbul kitaplığı - Eldeniz, Deniz (My University, 2023)
Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı hem İstanbul’u konu alan bir araştırma kütüphanesi olması hem bir vakıf kütüphanesi olması hem de Gülersoy’un özel arşivini bünyesinde bulundurması açısından özgün bir yapıya sahiptir. Yapılan literatür taramasında Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı’nın kuruluşuna ilişkin şimdiye kadar bir çalışma yapılmamış olduğu tespit edilmiştir. İstanbul Kitaplığı ile ilgili şimdiye kadar yazılmış makale ve yazılarda çoğunlukla kaynak olarak Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı broşür metninden faydalanılmış olduğu gözlemlenmiştir. 1990 yılında halka açılan İstanbul Kitaplığı hakkında Bilgi ve Belge Yönetimi alanında ise şimdiye dek bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma Çelik Gülersoy’un İstanbul Kitaplığı kurma hayalinin oluşum süreci ve kütüphaneyi kurma sürecinden günümüze kadar olan zaman dilimini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmada Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı’ndaki kaynaklardan faydalanılmış, belgesel inceleme ve birebir görüşme metodolojisi kullanılmıştır. Bu kapsamda Çelik Gülersoy’un kaleme aldığı gazete yazıları, dergilerdeki makaleleri, kitapları ve özel arşivi incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında incelenen kaynaklar kronolojik olarak listelenerek gelecekte bu konuda çalışacak araştırmacılar için Çelik Gülersoy’un eserlerine ulaşımda kolaylık sağlanması hedeflenmiştir. İstanbul Kitaplığı’nın bir fikir olarak ortaya çıkışından 1990’da halka açılan bir kütüphane olarak ortaya çıkması ve günümüze kadar varlığını sürdürmesi sürecinde bir kurum tarihini ortaya çıkarmak için İstanbul Kitaplığı’nın eski çalışanlarıyla birebir görüşmeler yapılmıştır.

Çelik Gülersoy Foundation Istanbul Library has a unique structure in terms of both being a research library focusing on Istanbul, being a foundation library and containing Gülersoy's private archive. In the literature review, it has been determined that there has been any study on the establishment of the Çelik Gülersoy Foundation Istanbul Library so far. It has been observed that in the articles and articles written about the Istanbul Library, the text of the Çelik Gülersoy Foundation Istanbul Library brochure was mostly used as a source. No study has been carried out in the field of Information and Document Management about the Istanbul Library, which was opened to the public in 1990. This study has been prepared in order to reveal the formation process of Çelik Gülersoy's dream of establishing an Istanbul Library and the time period from the establishment of the library to the present day. In this study, the sources in the Çelik Gülersoy Foundation Istanbul Library were used, and the documentary analysis methodology was used. In this context, the newspaper articles, articles in magazines, books and private archives of Çelik Gülersoy were examined. The sources examined within the scope of this study are listed chronologically and it is aimed to facilitate access to Çelik Gülersoy's works for researchers who will work on this subject in the future. Interviews were conducted with former employees of the Library in order to reveal an institutional history during the process of the Istanbul Library, from its emergence as an idea, to its emergence as a library opened to the public in 1990, and its existence until today.
Keywords: Araştırma Kütüphanesi; Çelik Gülersoy; Çelik Gülersoy Foundation; Çelik Gülersoy Vakfı; Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığ; Foundation Library; Istanbul (Turkey); Istanbul Library; İstanbul; İstanbul (Türkiye); İstanbul Kitaplığı; Kütüphaneler; Libraries; Özel Arşiv; Özel Kütüphane; Research Library; Special Archive; Special Library; Vakıf Kütüphanesi