2008 krizi sonrası kırılgan beşli’nin izlediği para politikaları ve etkileri - Alibaşoğlu, Kadir (My University, 2020)
Ekonomide kriz kavramı, herhangi bir ekonomik birimin iç veya dış sebeplerle aniden ve bir şok dalgasıyla karşı karşıya kalması halini ifade eder. Dünyada, bilhassa son asır içerisinde günümüze kadar irili ufaklı bir dizi ekonomik kriz veya iktisadi sarsıntı yaşanmıştır. Bunların en büyükleri 1929 yılında meydana gelen Büyük Buhran ile 2008 yılında ABD merkezli olarak başlayan ve tüm dünyayı saran küresel finans krizidir. Tüm dünya ülkelerini etkisi altına almıştır.“Kırılgan Beşli Ülkeler” olarak tanımlanan Türkiye, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika’da küresel ekonomik krizden olumsuz yönde etkilenmiştir. Bu ülkeler krizle mücadele konusunda mevcut para ve maliye politikalarını daha sıkı uygulamak ve hatta bunlara yenilerini eklemek zorunda kalmışlardır. Kırılgan beşli ülkeler küresel ekonomik krizin tüm olumsuz ekonomik ve buna bağlı olarak sosyal ve toplumsal etkilerini yaşadıktan sonra, ancak geleneksel ve geleneksel olmayan para politikası araçları ile mali politikaları istikrarlı, doğru ve sürdürülebilir şeklide uygulayarak krizin etkileri zaman içinde azaltılmaya ve sonra da tamamen giderilmeye çalışılmıştır.Bu kapsamda yapılan çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ekonomik kırılganlık ve “Kırılgan Beşli Ülke” kavramları ele alınmış ve bu gruba girdiği değerlendirilen ülkelerin ekonomik durumları hakkında verilmiştir. İkinci bölümde, dünya ve ülke ekonomilerine yöne veren para politikaları “geleneksel para politikaları” ve “geleneksel olmayan para politikaları” alt unsurlarıyla birlikte değerlendirmeye alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; Kırılgan Beşli Ülkelerin 2008 yılı krizinde uygulamış olduğu para politikaları değerlendirilmiştir. Kriz dönemi para politikalarının bu ülkeler üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin de incelendiği bu bölümden sonra sonuç değerlendirmelerine ulaşılmıştır.

The concept of crisis in the economy refers to the sudden and shock shock of any economic unit for internal or external reasons. There have been a number of economic crises or economic shocks in the world, especially in the last century. The biggest of these is the global financial crisis that started in the USA in 2008 with the Great Depression that took place in 1929 and encompasses the whole world. It has affected all the countries of the world.“Fragile Five Countries” is defined as Turkey, India, Brazil, Indonesia and adversely affected by the global economic crisis in South Africa. These countries have had to apply the monetary and fiscal policies more tightly and even add new ones to combat the crisis. After the fragile five countries have experienced all the negative economic and consequently social effects of the global economic crisis, the effects of the crisis have been tried to be reduced and then completely eliminated over time by applying the traditional and non-traditional monetary policy tools and fiscal policies in a stable, correct and sustainable way.This study consists of three chapters. In the first chapter, the concepts of economic fragility and Ülke Fragile Five Countries alınmış are discussed and general information about the economic conditions of the countries that are considered to be included in this group is given. In the second part, monetary policies that direct the world and national economies are evaluated together with the sub-elements of “traditional monetary policies” and “non-traditional monetary policies “. In the third and last part; The monetary policies implemented by the Fragile Five Countries in the 2008 crisis were evaluated. After this section, where the positive or negative effects of the crisis period monetary policies on these countries are also examined, conclusion evaluations have been reached.
Keywords: Credit; Economic crisis, 2008; Economy; Ekonomi; Ekonomik kriz, 2008; Faiz; Finance; Finans; Fragile Fives; Global Crisis; Interest; Kırılgan Beşli; Kredi; Küresel Kriz; Likidite; Liquidity; Maliye; Monetary Policies; Para Politikaları