Diz osteoartritli hastalarda farklı egzersiz dozajlarının egzersize bağlılık, ağrı ve fonksiyonelliğe etkisi - Öncü, Alpkan (My University, 2021)
ÖZETAmaç: Bu çalışma ile diz osteoartriti tedavisinde farklı egzersiz dozajlarının, egzersize bağlılık, ağrı ve fonksiyonel sonuçlara etkisini araştırmak hedeflenmiştir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 52 kişi basit randomizasyon yöntemi ile iki eşit gruba ayrılarak çalışmaya dahil edildi. Birinci gruba düşük dozajlı ev egzersiz gruba yüksek dozajlı ev egzersiz uygulandı. Katılımcılardan toplam 12 hafta ev egzersizi yapmaları istendi. Katılımcıların ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skalası (VAS), fonksiyonellikleri Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi 3.1 (WOMAC) ve zamanlı kalk yürü testleri, kinezyofobileri TAMPA Kinezyofobi Ölçeği (TAMPA), egzersize bağlılıkları ise egzersiz günlüğü ve egzersize bağlılık anketi (EBA) ile değerlendirildi.Bulgular: 6. haftadan itibaren ev egzersizlerine bağlılık hem düşük dozajlı ev egzersizi grubunda hem de yüksek dozajlı ev egzersizi grubunda azalmaktadır (p<0,05). Egzersiz dozajı, egzersize bağlığı etkilememektedir (p=0,190). Ev egzersizleri ile ağrı ve kinezyofobi zaman içinde azalmaktadır(p<0,05). Düşük dozajlı ev egzersizi eklem sertliği haricinde bütün fonksiyonellik ölçümlerinde istatistiksel anlamlı fark ortaya koymaktadır (p<0,05).Sonuç: Ev egzersiz programının egzersiz dozajı ne olursa olsun ağrı ve kinezyofobiyi azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Çalışma bulguları düşük dozajlı ev egzersizi programını fonksiyonel sonuçlar bakımından daha üstün olması sebebiyle desteklemektedir.

SUMMARYThe Effect of Different Exercise Dosages on Exercise Adherence, Pain and Functionality in Patients with Knee OsteoarthritisObjective: The aim of this study is to investigate the effects of different exercise dosages on exercise adherence, pain and functional results in the treatment of knee osteoarthritis.Material and methods: 52 people who met the inclusion criteria were divided into two equal groups using the simple randomization method. Low dosage home exercise program was applied to the first group, and high dosage home exercise program was applied to the second group. Participants were asked to do home exercise for a total of 12 weeks. Participants' pain levels were evaluated with Visual Analogue Scale (VAS), functionality with Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index 3.1 (WOMAC) and timed up and go tests, kinesiophobia TAMPA Kinesophobia Scale, exercise adherence to exercise diary and exercise adherence questionnaire. Results: From week 6 on, adherence to home exercises decreases in both the low-dose home exercise group and the high-dose home exercise group (p<0,05). Exercise dosage does not affect exercise adherence (p=0,190). Pain and kinesiophobia decrease over time with home exercises (p<0.05). Low-dose home exercise program reveals a statistically significant difference in all functionality measurements except joint stiffness (p<0.05).Conclusion: Home exercise program has been shown to be effective in reducing pain and kinesiophobia regardless of exercise dosage. Study findings support the low-dose home exercise program as it is superior in terms of functional outcomes.
Keywords: Diz osteoartriti; egzersiz dozajı; egzersize bağlılık Knee osteoarthritis; ev egzersizleri; exercise adherence; exercise dosage; Fizik tedavi; Health; high intensity exercise; home exercises; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; yüksek şiddetli egzersiz