Global varlık dağılımında gelişmekte olan piyasaların yeri - Ögel, B. Murat (My University, 2006)
Gelişmekte olan ülkelerde kalkınmanın hızlandırılması için finansal kaynakların artırılarak, tasarrufların yatırımlara dönüştürülmesi ve hızlandırılması için sermaye piyasasının işlerlik kazanması gerekir. Günümüzde tüm dünyada yaşanan küreselleşme sürecinde birçoğu sermaye pazarı, yabancı yatırımcıları çekmek istemektedir. Ülkeler pazarlarını daha etkin hale getirebilmek için sermaye piyasasında hukuki ve teknik düzenlemelere gidilmektedir. Sözkonusu düzenlemeler ile uluslararası piyasalardaki farklılıkların giderilerilerek entegrasyonun sağlanması hedeflenmektedir. Böylece yatırımcıların istedikleri piyasada düşük maliyetlerle yatırım yapılarak sağlanır. Getirinin maksimizasyonu için gerekli ortam oluşturulmaktadır. Yatırımcıların finansal kararlarında dikkate almaları gereken önemli bir kriter risk faktörüdür. Dolaylı yabancı sermaye yatırımlarında riskin dağıtılması çeşitli biçimlerde yapılacak portföy çeşitlendirmesi ile sağlanabilmektedir. Sözkonusu yatırımların potansiyel avantajı ulusal portföylerin risk/ getiri oranının iyileştirilmesidir. Bu oranının iyileştirilmesi belli bir getiri düzeyinde daha yüksek getiri sağlanması ve belirli bir getiri düzeyinde daha düşük risk elde edilmesine bağlıdır. Uluslararası portföy çeşitlendirmesinin portföy riski ve getirisi üzerindeki etkisini inceleyebilmek amacıyla, dolaylı yabancı sermaye yatırımlarında portföy riskini oluşturan bileşenlerin çeşitlendirme üzerindeki etkileri ve uluslararası sermaye piyasalarının korelasyon matrisi ile aralarındaki ilişki analiz edilmiştir. Ayrıca portföyü çeşitlendirme ve çeşitlendirmeme riski karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada, gelişmiş sermaye piyasalarının dünya piyasasına entegre olduğu ve gelişmekte olan sermaye piyasalarına yatırım yoluyla portföy çeşitlendirmesinden sağlanacak yararın daha da artırılabileceği ortaya konulmuştur. Türkiye’nin bazı gelişmekte olan piyasalarla korelâsyonlarının, dolaylı yabancı sermaye yatırımları açısından bir avantaj olduğu belirlenmiştir. Dolaylı yatırımların, ülke ekonomileri üzerindeki etkisi oluşturulan doğrusal regresyon modeli ile incelenmiştir Bu model ile mevcut yatırımlar; portföy, doğrudan ve diğer yatırım türlerinin Borç/ GSMH ve ekonomik büyüme üzerindeki etkinliği incelenmiştir. Global varlık dağılımı; oluşturulan portföy ile mevcut açıklamalar doğrultusunda ayrıntılarıyla tanıtılmıştır. Ayrıca bu çalışmada gelişmekte olan piyasalar içerisinde Türkiye, çeşitli faktörler açısından değerlendirilmiş ve sonuç kısmında, dolaylı yabancı sermayeyi artırmak için en uygun çözüm yolları belirtilmiştir.

Speeding up the pace of development is possible through increasing financial sources, turning personal savings into more profitable investments, and giving major role to capital Euroets in the financial Euroets of the developing countries. In the era of globalization, today, many capital Euroets change their laws and regulations, make technical improvements just to make these Euroets seem more attractive to foreign investors. By this way they can achieve reduction in discrepancies among Euroets, harmonization and consequently integration with the international capital Euroets. Hence, investors will be able to invest in any Euroet they would like. Systematic risk factor is major criteria that must be considered by investors in their final financial decisions. Elimination of risk in foreign indirect capital investments is done by using various portfolio diversification methods. A potential advantage of these investments is improving the risk/ return ratio of demestic portfolios. Improving this ratio depends on either getting a higher return at a certain level of risk or a lower risk at a certain level of return. With the purpose of analyzing the impact of international portfolio diversification on portfolio risk and return, this study demonstrates the effects of portfolio risk factors in foreign indirect capital investments on diversification and advantages of international diversification by using graphics. A discussion on how developed capital Euroets are more integrated to the world Euroet and by investing in developing capital Euroets how the benefit of international diversification will increase is presented in this paper. The fact that Turkey having with some other developing countries turning out to be an actual advantage for foreign indirect capital investments for Turkey is also discussed. The effect of investments on macroeconomy is studided by linear regression model. This regression model examines the impact of portfolio investments, foreign direct investment (FDI) and other investments along with current investments, on Debt/ GNP and economic growth. Meanwhile, global asset allocation is explained thoroughly by constructing a portfolio. In addition; Turkey as a newly developing Euroet, has been evaluated by using various factors and proper solutions to increase foreign indirect capital investments in Turkey are stated in the conclusion chapter.
Keywords: Varlık_Bankalar ve Bankacılık