Özel hastanelerde kalite güvencesi etkinliklerin izleme, değerlendirme ve sağlık hizmetlerine katkısının incelenmesi - Yalçın, Aydın (My University, 1999)
Bir hizmet organizasyonu olan hastaneler açık, dinamik, karmaşık ve sosyoekonomik sistemlerdir. Her geçen gün daha çok karmaşıklaşan hastane sisteminde topluma karşı sorumlu olan yöneticilerdir. Kalite kişiden kişiye değişebilen ve herkesin kendine göre bir tanım yaptığı sübjektif bir kavramdır. Kalite günümüzde, daha çok amaca uygunluk olarak tanımlanmaktadır. Kalite kavramı, bir mal veya hizmetten yararlananları memnun etme yeteneği ile yakından ilgilidir. Sağlık hizmetlerinde kaliteyi tanımlamak, imalat işletmelerine göre daha güçtür. Çünkü hastalar imalat işletmelerindeki hammaddeler gibi homojen değildir; bu nedenle de sağlık hizmetleri diğer işletmelere göre daha karmaşıktır. Günümüz sağlık hizmetlerinde hasta profili hızla değişmekte, ödediği hizmet bedelinin karşılığını almayı bekleyen ve nitelikli hizmet talep eden, hizmet alırken bilgilendirilmek isteyen ve bu nedenlerle de sorgulayıcı olan bir tüketici kesimiyle karşı karşıya bulunulmaktadır. Hastanelerde toplam kalite uygulamaları, yönetim tarafından benimsenmeli ve uygulanmalıdır. Tespit edilen politikalar hastanenin hedef ve politikalarına, müşteri beklentilerine uygun olmalıdır. Hastaların tatmin düzeylerini değerlendirmek için tatmin düzeyleri ile ilgili bir takım boyutların belirlenmesinin yararı olduğu tespit edilmiştir. Bu boyutlarla hasta tatmini sağlanırken, iç müşterilerin tatminlerinin sağlanması da gerekir. Bu araştırma, Özel Academic Hospital cerrahi servislerinde yatarak tedavi gören hastaların tatmin düzeylerini tespit etmek ve böylelikle özel hastanenin kalite etkinliklerinin sağlık hizmetlerine katkısının incelenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma, yirmi iki iş günü boyunca hastanelerin cerrahi servislerinde yatarak tedavi gören ve çıkış işlemlerini tamamlayan hastalardan araştırmaya katılan 106 kişiyle yüz yüze anket uygulanarak yapılmıştır. Karşılaştırmalı analize olanak sağlamak üzere araştırma aynı sayıda hastaya tüm yönleriyle kamu kurumu niteliğindeki Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde de uygulanmıştır. Conceptually, the quality is such a subjective definition, which can be deferred person by person. Today's business environment the quality mostly being defined as conformance. And quality has relation with the ability of satisfying the persons which benefit from goods and services. Defining the quality for the healthcare services is more difficult than the manufacturing companies. Reason is, that the patients are not homogeneous like the row materials. Therefore the healthcare organizations are more complex than manufacturing organizations. Today's healthcare services, the profile of patient changes rapidly. Since the consumers demand high-quality services and, being informed. Total quality applications in the hospitals should be adopted and applied by the management. Pollicies applied should be matched with the hospital's goals and the consumer demands. Regarding with the patient's satisfaction level's, there are some parameters which are useful. While satisfying the patients using those, also it is important to get the satisfaction of internal consumers. The purpose of this research is to analyze the activities of quality and its role in the health services determining the satisfaction level of the patients treated entering the surgical services of Academic Hospital which is a private company. The research is realized applying the questionnaire with 106 patients which accepted to participate in this research face to face through twenty-two working days. In order to compare with each other and reach a detailed analyze, the research is applied with the same number of patients in Marmara University Hospital which is the kind of publi .
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; HASTANELER_YÖNETİM; Hastanelerin sunduğu hizmetler; Toplumsal refah sorunları