Mala zarar verme suçu : (5237 sayılı TCK 151 vd. ) - Turabi, Selami (My University, 2007)
İnceleme konumuzu oluşturan mala zarar verme suçu iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; genel açıklamalar, tarihi gelişim, mukayeseli hukuk, korunan hukuki değer ve suçun unsurları, ikinci bölümde ise kusurluluk, kusurluluğu etkileyen haller, hata halleri, şahsi cezasızlık veya cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebepler, etkin pişmanlık, suçun özel görünüş şekilleri, suçun nitelikli unsurları, lehe kanunun uygulanması, benzer suçlardan farkı, yaptırım ve kovuşturma usulü yer almaktadır.Bu suç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ikinci kitabının, ikinci kısmının, mal varlığına karşı suçları içeren onuncu bölümünde, “mala zarar verme” başlıklı 151. maddesinde düzenlenmiştir. Burada; ”(1)Başkasının taşınır veya ta¬şınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hâle getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yarama¬yacak hâle getiren veya değe¬rinin azalmasına neden olan kişi hakkında yu¬karı¬daki fıkra hükmü uygulanır” denilmektedir. TCK.nun 152. maddesi ise mala zarar verme suçunun nitelikli halini düzenlemektedir. Madde metni; “Mala zarar verme suçunun; a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hiz¬metine tahsis edilmiş veya kamunun yararlan¬ma¬sına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hak¬kında,b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer fe¬la¬ketlere karşı korun¬maya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, ne¬rede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında, e) Grev veya lokavt hâllerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfede¬rasyonlarının maliki olduğu veya kullanı¬mında olan bina, tesis veya eşya hakkında, f)Siyasî partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç al¬mak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına ola¬rak, İşlenmesi hâlinde, fail hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis ceza¬sına hükmolunur.(2) Mala zarar verme suçunun; a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kulla¬na¬rak, b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, bi¬yolo¬jik veya kimyasal si¬lâh kullanarak, İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına ka¬dar artırılır” şeklindedir.TCK.nun 151/ 1. maddesinde mala zarar vermenin temel şekli yer almaktadır. Suç; başkasının taşınır veya ta¬şınmaz malını kısmen veya tamamen yıkma, tahrip etme, yok etme, bozma, kullanılamaz hâle getirme ve kirletme suretiyle işlenebilmektedir. Örneğin başkasına ait binanın duvarına yazı yazmak, afiş veya ilan yapıştırmak veya resim yapılarak kirletmek şeklinde gerçekleştirilebilir.151. maddesinin 2. fıkrasında, 765 sayılı Kanunun 521. maddesinde müstakil olarak düzenlenen başkasına ait sahipli hayvana zarar vermeye ilişkin hükümlerin yer aldığı görülmektedir. Burada, haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldürme, işe yarama¬yacak hâle getirme veya değe¬rinin azalmasına neden olma halleri suç sayılmıştır. (

) The Crime Of Harming To Property The crime of harming to property, which is our research topic, is made up of two parts. The first part includes general explanations, historical development, contrastive law, the protected judicial value and the elements of the crime. The second part includes defectiveness, the states effecting the defectiveness, states of mistake, personal unpunishment ?(abi ingilizce’de cezasızlık diye bir ifade bulamadım) or personal reasons requiring reduction in the punishment, active penitence, the special cases of crime, the qualified elements of the crime, the application of law in favor, difference from similar crimes, sanction, prosecution procedure. This crime is held in 151st article, which is titled as “harming to property”, in the tenth episode, which includes the crimes against property in the second part of the second book of TCK (Turkish Punishment Law) number 5237. Siyah Kısım The basic states of harming to property take place in the 151/ 1st article of TCK (Turkish Punishment Law). The crime can be realized as demolishing, destroying, terminating, ruining and devastating someone’s movable or immovable property partly or completely. For example; writing slogans, sticking posters or notices on the walls of a building belonging to someone else. Judicial edicts on harming to an animal belonging to someone else, which are seen separately in the 521st article of the Law number 765, are seen in the 2nd subsection of the 151st article as well. Here, killing, putting into a useless state or states resulting with a loss in the value of an owned animal without a reasonable cause, are regarded as crime.
Keywords: Eşya Hukuku; Mala Zarar Verme