Tüketicilerin alışveriş merkezlerini tercih etme nedenleri, ilgilenimleri, ilişkiyi sürdürme istekleri ve sadakatleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve bir araştırma - Bakır, Nurettin Ozan (My University, 2012)
Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının farklılaşmasında özellikle son yıllarda hızlı bir gelişim içinde olan perakende sektörü önemli bir etkiye sahiptir. Son yıllarda sayıları giderek artan alışveriş merkezleri, özellikle büyük şehirlerde toplumsal yaşamın bir parçası haline gelmektedir. Tüketicilerin yaşam tarzlarındaki değişimlerle birlikte alışveriş merkezlerine olan talepleri artmaya başlamış ve bu talebi karşılamak üzere son on yılda Türkiye’de alışveriş merkezi sayısı hızla artmıştır. Diğer taraftan perakendeci işletmeler de yaşanan yoğun rekabetin bir sonucu olarak, potansiyel tüketicilerinin ihtiyaç ve isteklerini daha iyi saptama çabası içine girmişlerdir. Dolayısıyla potansiyel müşteri olan bireylerin alışveriş merkezleriyle ilgili tutumlarının şekillenmesinde etkin olan faktörler analiz edilebildiği veya tanımlanabildiği takdirde alışveriş merkezlerinin müşteri odaklı yapılanmaları ve politikalar geliştirmeleri mümkün olacak ve ağırlaşan rekabet koşulları karşısında uzun dönemde varlıklarını sürdürebilmeleri kolaylaşacaktır. Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin alışveriş merkezi tercihlerini etkileyen faktörlerle, tüketicilerin alışveriş merkezi ilgilenimleri, ilişkiyi sürdürme istekleri ve sadakatleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla, çalışma, İstanbul Avrupa yakasında yer alan Bakırköy ilçesinde, toplam kiralanabilir alanı 24.000 m2 ile 45.000 m2 arasında olan üç alışveriş merkezinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde perakendecilik sektörüne ve alışveriş merkezi kapsamına değinilmiştir. İkinci bölümde ise, alışveriş merkezlerinde tüketici davranışı ve müşteri sadakatine değinilmiştir. Son bölümde, toplam 600 geçerli anket analize tabi tutulmuş ve yapısal eşitlik modeli uygulanmıştır. Alışveriş Merkezleri, Sadakat, İlgilenim, Yapısal Eşitlik Modeli

Retail industry which is a devoloping sector, has a great impact on the differentiation of shopping habits. Shopping malls, which have been increasing in number, have become a part of social life, particularly in big cities. As the life styles of consumers change, their demand for shopping malls has increased and in order to meet this demand the number of shopping malls in Turkey has grown tremendously. As a natural result of the severe competition in the sector, retail companies try to determine beter the needs and wants of their potential consumers. Therefore, through analyses and understanding of the factors shopping customer attitudes and perceptions toward shopping malls have gained a central importance in providing customer oriented services, and in return helping companies to survive intense competition in the long-run. The aim of this study is to examine, factors affecting the preferences of consumers with shopping center, consumers involvement of shopping malls, request to continue the relationship and to relationship between loyalty. Thus, the study takes place in three malls at the European side of İstanbul in Bakırköy that have been total rentable area of between 24.000 m2 to 45.000 m2. In the first part of study addressed the scope of the retail sector and shopping malls. In the second part is mentioned consumer behavior in shopping malls and customer loyalty. The final section, the total number of usable surveys were 600 and structural equation modeling was applied. Key Words: Shopping Malls, Loyalty, Involvement, Structural Equation Model
Keywords: Müşteri Sadakati; Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi