XVII. yüzyıl Türk klasik şairlerinden Nehci Mustafa Dede [1616-1680?] Hayatı, eserleri, edebi kişiliği tenkitli metinler: Dİvan Tuhfetü’s-Salikin ve Hediyye’tül-Mütereşşidin - Aslan, Üzeyir (My University, 2005)
XVII. Yüzyıl Türk Klâsik Şairlerinden Nehcî Mustafa Dede [1616-1680?], Hayatı, Eserleri, Edebî Kişiliği, Tenkitli Metinler: Divan, Tuhfetü's-sâlikin ve hediyyetü'l-mütereşşidin. Bu çalışma, Adıyamanlı Mustafa Nehcî Dede [1616-1680?]nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliğini konu edinir. Çalışma Giriş bölümünden sonra yer alan iki ana bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde XVII. yüzyılın siyasî ve edebî durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Nehcî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği üzerinde durulmuştur. Nehcî'nin hayatı alt bölümünde, tarihî kaynakların ve şairin kendi ağzından verdiği bilgiler ışığında Nehcî'nin hayatı tespit edilmeye çalışılmıştır. Eserleri alt bölümünde; şairin Divan'ı ve Tuhfe'si şekil, muhteva, dil ve üslûp yönünden ele alınıp incelenmiştir. Edebî kişiliği alt bölümünde ise; önce Nehcî'nin sanatçı kişiliği ile ilgili tarihî kaynakların değerlendirmeleri zikredilmiş; daha sonra şairin kendi sanatı hakkındaki düşünceleri aktarılmış, son olarak da eserleri ışığında edebî yönü ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç alt bölümünde Nehcî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği ile ilgili elde edilen sonuçlar verilmiştir. İkinci bölüm, şairin her iki eserinin de tenkitli metinlerinin verildiği bölümdür. Çalışma, her iki esere ait dizinlerle sona erer.

The Life and Works and Literary Porsonality of Nehci Mustafa Dede [1616-1680?], Who is One of 17th Century Classical Turkish Poets, With a Critical Edition of His Divan and Tuhfat al-Salikin ve Hadiyyat al-Mutaraşşidin This thesis collects all the existing information on Nehci's life and his career, and brings up his literary personality, and produces his works. There are two parts. In entrance, political and literary conditions of Ottomans in the 17th centruy are explaned. All of the information on Nehci's life and his career and his literary personality and his works are sourced in part time. In the second part, there are given in transcription a critial edition of his Divan and his Tuhfat al-Salikin vu Hadiyyat al-Mutaraşşidin. This study is finishes with index.
Keywords: Edebiyat; Nehci Mustafa Dede [1616-1680?]; Osmanlıca edebiyat; Türk Edebiyatı