Geogebra yazılımıyla limit ve süreklilik öğretiminin öğretmen adaylarının başarısına ve kavramsal öğrenmelerine etkisi - Kepceoğlu, İbrahim (My University, 2010)
Bu araştırmada, genel matematik konularının temel konularından biri olarak nitelendirilen limit ve buna bağlı olarak süreklilik kavramlarının öğretiminde, dinamik matematik yazılımı olan GeoGebra’nın öğretmen adaylarının başarısına ve limit ve süreklilik kavramlarının öğrenmelerine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Kastamonu Üniversitesi’nin 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ilköğretim matematik öğretmenliği 2.sınıfına kayıtlı 40 öğrenci ile deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Bu 40 öğrenci, araştırmacı tarafından hazırlanan ve araştırmada ön test ve son test olarak kullanılan limit ve süreklilik konusunda bir sınavdaki başarılarının denk olduğu belirlenen iki gruba ayrılmıştır. GeoGebra programının etkisini incelemek amacı ile bir gruba geleneksel yöntem ile ders anlatımı yapılmışken, diğer gruba da GeoGebra ortamında hazırlanan ders anlatımı uygulanmıştır. 6 ders saati süren ders anlatımlarının sonrasında son test uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler uygun parametrik istatistik testleri ile analiz edilmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının kavramsal öğrenmeleri üzerinde yorum yapılabilmesi için son testler nitel olarak analiz edilmiş ve katılımcılardan bazıları ile görüşmeler yapılarak bu veriler desteklenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, uygulama öncesi başarısı denk olan deney ve kontrol grubundaki öğretmen adaylarından, deney grubunda yer alan öğretmen adayları GeoGebra destekli öğretim yapılan uygulama sonrası, kontrol grubunda yer alan öğretmen adaylarına göre uygulanan testte daha başarılı sonuç almışlardır. Ayrıca deney grubunda yer alan öğretmen adaylarının limit kavramına ilişkin bakış açılarına GeoGebra destekli öğretim yaklaşımının genel olarak olumlu yönde katkısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın, aynı durumdan süreklilik kavramı için tam olarak bahsedilememektedir. Yapılan uygulama sonucunda, öğretmen adaylarının süreklilik kavramına bakış açılarındaki olumlu yönde değişiklikler olmasına karşın, limit kavramına oranla daha az olmuştur. Anahtar Sözcükler: GeoGebra, limit, süreklilik, öğrenci başarısı, matematik öğretmen adayı, kavramsal öğrenme

In this research, it is aimed to examine the effect of using GeoGebra, dynamic mathematics software, for teaching the limit and continuity concepts on pre-service mathematics teachers’ achievement and conceptual learning about these concepts. According to this aim, an experimental designed research is used and 40 second grade pre-service elementary mathematics teachers from Kastamonu University are chosen as sampling. These students are divided into 2 equal groups with respect to their scores on a test about limit and continuity concepts prepared by the researcher. In this research, this test is also used as pre and post-test. In order to examine the effect of GeoGebra, one of these groups called “the control group” had been took the calculus course, especially limit and continuity concepts, in a traditional teaching environment. The other group called “the experimental group” had been took same course also in an environment in which some interactive worksheets by using GeoGebra software are used. After 6 hours of lecture in both groups, the post-test of the research is applied to the participants. The gathered quantitative data is analyzed by appropriate parametric statistical tests. Furthermore, in order to make comments on participants’ conceptual learning, their answers to the post-test are analyzed qualitatively and interviews with some participants are done for supporting the qualitative data. As a result, the findings of the research show that the post-test scores of the participants in the experimental group is higher than the ones of the control group. In addition to this result, learning limit concept with GeoGebra has a positive contribution to the experimental group participants’ point of view towards the limit concept. But for the continuity concept, a similar but weaker result is obtained. GeoGebra, limit, continuity, students’ achievement, pre-service mathematics teacher, conceptual learning.
Keywords: Başarı, Öğretmenlerde; Kavram_Öğrenim ve Öğretim; Matematik_Eğitim