Bal örneklerinde carbosulfan kalıntısının ve bozunma ürünlerinin tayini için yöntem geliştirilmesi - Kapucu, Hicran Karaaslan (My University, 2007)
BAL ÖRNEKLERİNDE KARBOSÜLFAN KALINTISININ VE BOZUNMA ÜRÜNLERİNİN TAYİNİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Pestisitler, kullanıldıkları bölge çiçeklerinden beslenen arıların, ilaçla bulaşık nektar ve polenleri kovana taşımasıyla bala geçebilirler. Ballarda pestisit kalıntılarının izlenmesi, tüketici sağlığı açısından potansiyel risklerin belirlenmesinde yarar sağlar. Bu çalışmada, karbamatlı insektisit grubunda yer alan karbosülfan ( 2,3-dihydro-2,2-dimethyl-7-benzofuranyl [(dibutylamino)thio]methylcarbamate ) ve majör bozunma ürünü olan karbofuranın (2,3-dihydro-2,2-dimethylbenzofuran-7-yl methylcarbamate) sıvı kromatografisi - iyon trap kütle spektrometresi (LC-MS) ile bal ortamında tayin edilebilmesi için uygun örnek hazırlama basamaklarının belirlenmesi ve enstürmental metot validasyonu amaçlanmıştır. Analitlerin bal ortamından ekstrakte edilmesinde diklormetan ile sıvı-sıvı ekstraksiyon metodu kullanılmış olup, LC-MS analizlerinde C18 kolon (Nucleodur) ve hareketli faz olarak da metanol-su gradient sistemi uygulanmıştır. LC-MS ile analizlerde kullanılacak olan optimum cihaz koşulları, kemometrik bir deneysel dizayn olan merkezi kompozit dizayn ile belirlenmiştir. Karbosülfan için tespit sınırı 0,06 ppm (mg/ kg); karbofuran için 0,07 ppm (mg/ kg) ve tayin sınırları sırasıyla 0,20 ppm(mg/ kg) ve 0,23 ppm (mg/ kg) olarak bulunmuştur. Ayrıca, karbosülfanın sulu ortamdaki ve bazı bal ortamlarındaki kararlılığı araştırılmıştır. Bilinen düzeylerde karbosülfan standardı eklenmiş bal örnekleri farklı sıcaklıklarda belli bir süre izlenerek analiz edilmiş, karbosülfanın zamanla karbofurana dönüştüğü gözlenmiştir.

DEVELOPMENT OF AN ANALYTICAL METHOD FOR THE DETERMINATION OF CARBOSULFAN RESIDUE AND DEGRADATION PRODUCTS IN HONEY SAMPLES Pesticides can be introduced in the food chain by the bees through honey when they come in contact with nectar and pollen contaminated by pesticides. Monitoring pesticide residues in honey, helps to assess the potential risk of this product to consumer’s health and provides information on the pesticides used. The purpose of this study was to find the appropriate sample preparation steps for improving the method used for determining carbosulfan (2,3-dihydro-2,2-dimethyl-7-benzofuranyl [(dibutylamino) thio] methylcarbamate) and its major degradation product carbofuran (2,3-dihydro-2,2-dimethylbenzofuran-7-yl methylcarbamate) in honey. The analytical method used for analysis of honey samples by liquid chromatography – ion trap mass spectrometry (LC –MS) was validated. For extraction of the analytes from honey matrix, liquid – liquid extraction with dichloromethane was used. The column C18 (Nucleodur) and the mobile phase methanol – water gradient system were utilized for LC – MS analysis. Optimum instrumental conditions for the LC – MS analysis were obtained by central composite design method. Limit of detection and quantification for carbosulfan and carbofuran were found to be 0,06 mg/ kg-0,07 mg/ kg and 0,20 mg/ kg-0,23 mg/ kg, respectively. The results of the investigation on the stability of carbosulfan in buffer solutions and in various honey matrixes revealed that carbosulfan degrades to carbofuran with time.
Keywords: Analitik Kimya; Bozunma; Kimya