Yetkili kamu görevlisinin resmi evrakta sahtekarlık suçu - Aydil, Ertan (My University, 2006)
Belgelerin, hukuk sistemi içerisinde hukuki ilişkiler kurulmasında ve bunların ispatı açısından önemli bir yeri vardır. Belgelerin güvenirliğine ve doğruluğuna toplum tarafından oluşan ortak bir inanç vardır ki; bu da kamu güvenidir. Kamu güveninde tezimizin konusu suçta kanunun hukuki menfaati oluşturur. Suçun konusu, resmi belge oluşturmakta olup kanunun gerekçesinde belgenin taşıması gereken özellikler sayılmıştır. Buna göre; belgenin yazılı anlaşılabilir bir içeriğe sahip olması, belirli bir kişiye izafe edilmesi ve hukuki hüküm ifade etmesi gerekmektedir. Resmi belgenin ise bu özellikler yanında kamu görevlisinin yetkisi dahilinde görevinden dolayı düzenlenmiş olması aranmaktadır. Suçun faili kamu görevlisidir. Suçun mağduru daima kamudur. Yeni kanun metninde zarar kavramına yer vermemiş olması bu hususun aranmayacağı anlamını taşımamakta olup, resmi belgelerde sahtecilik suçunda her zaman genel zararın var olacağından bahisle kanun metnine alınmamıştır. Suç kasıt ile işlenen bir suç olup, manevi öğesini zarar vermek bilinci ve idaresiyle hareket etmek oluşturur. Şekli bir suç olması nedeni ile teşebbüs mümkün değildir. Yeni kanunun 212 nci maddesinde belgede sahtecilik suçlarında özel içtima kuralı gereği bir başka suçun işlenmesi halinde, yani sahtecilik suçunun vasıta olarak kullanılması halinde hem sahtecilik hem de ilgili suçtan ayrı ayrı ceza verilecektir.

Documents have major duty in legal system on legal relationships and proving these relationships. Public reliance on legal documents and their contents shall be described as the comman public reliance. The subject matter of my thesis is the legal benefit of the law in public reliance. Legal document is the subject of the crime and spesifications of the legal document is defined in preamable of the related article. According to this article a legal document shall have clear and understanable content appointing a specific person and shall have legal award. It legal document must be signed by the legal officer according to his legal autherity. In other to commit this crime ; the suspect must be a legal officer. Altougth damege is not described in the new article it’s accepted that there is comman dame in forgery. Forgery, being a technicial offence, is not an uttempted crime. According to article 212, it another crime is commited together with forgery, both crimes will be gathered and the suspect will be charged with both crimes seperatly.
Keywords: Sahtekarlık Suçu_Kıymetli Evrak