Zürri vakıflarda kullanılan “çocukların çocukları” lafzının vakıfın kızının çocuklarını kapsaması (Hatibzade, Kemalpaşazade ve İbn Nüceym’in risaleleri bağlamında) - Özdemir, Sümeyye (My University, 2011)
Vakıflar, Osmanlı Vakıf Hukuku, Hatibzâde, Kemalpaşazâde, İbn Nüceym ÖZET ZÜRRÎ VAKIFLARDA KULLANILAN “ÇOCUKLARIN ÇOCUKLARI” LAFZININ VÂKIFIN KIZININ ÇOCUKLARINI KAPSAMASI (HATİBZÂDE, KEMALPAŞAZÂDE VE İBN NÜCEYM’İN RİSALELERİ BAĞLAMINDA) Osmanlı ulemasının belirli bir mesele çerçevesinde kaleme aldığı risaleler, telif edildikleri dönemlerde alimler arasında tartışılan güncel konuları yansıtırlar. Risaleler yaşanan hayatla doğrudan irtibatlıdırlar. 15 ve 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde vakıflarla ilgili çok sayıda risale yazılmıştır. Risalelerle toplumsal olaylar arasındaki bu ilişki bu meselenin niye tartışıldığı sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Zürrî vakıflarda kullanılan “çocukların çocukları” lafzının vâkıfın kızının çocuklarını kapsaması meselesiyle ilgili yazılmış üç risale vardır. Bunların müellifleri Hatibzâde, Kemalpaşazâde ve İbn Nüceym’dir. Family Waqfs, Ottoman Law of Foundations, Hatibzade, Kamalpashazade, Ibn Nujaym

INCLUDED FOUNDER’S DAUGHTER’S CHİLDREN BY THE TERM “CHİLDREN’S CHİLDREN” WHİCH İS USED İN FAMİLY WAQFS (IN THE CONTEXT OF HATİBZADE’S, KAMALPASHAZADE’S AND IBN NUJAYM’S PAMPHLETS) The pamphlets, which was written about spesific topic by Ottoman scholars, represent actual subjects which was discussed by scholars. The pamphlets are related to living life directly. In the Ottoman state, many pamphlets about waqfs were written in 15. and 16. century. The relationship between pamphlets and social events uncover why this topic was discussed. There are three pamphlets which were written about included founder’s daughter’s children by the term “children’s children” which is used in family waqfs. Authors of these pamphlets are Hatibzade, Kamalpashazade and Ibn Nujaym.
Keywords: İslam Dini; İslam Hukuku