Siber gerçeklikte kültür ve iletişim sorunları - Altun, Bora Mustafa (My University, 2008)
Gündelik hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkan siber alanın, oluşumundaki hayal gücü kullanımı ve gerçek dünyadan kopukluğu nedeniyle konu masal olgusuyla ele alınabilir. Siber alanda kişi, tıpkı masallarda olduğu gibi kendini gerçek dünyanın zorluklarından soyutlar ve hayali bir kimlik yaratarak o kimliği yaşamaya başlar. Kişiye tanınan bu özgürlük çerçevesinde gelişen oluşumlar, işte bu bağlamda karşımıza yeni ütopik devlet modellerinin ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. Siber alanın bu kadar can alıcı oluşunun temel nedeni etkileşimlilik ve hayal gücünün kullanılabilmesindeki özgürlüktür. Bu özgürlük çerçevesinde ortaya çıkan yapay kimlikler kişinin kendini farklı bir şekilde gerçekleştirebilmesine olanak sağladığı gibi, gerçeklikten kopuşuna ve bu kopuş neticesinde de büyük kayıplara sahip olmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra siber alanın gündelik hayatımızdaki hakimiyeti göz önünde bulundurulduğunda farklı yaşam tarzlarının varlığı yadsınamaz. Yapay kimlik kullanımının yanı sıra gerçek kimlik kullanımı gerektiren internet oluşumlarından biri olan Facebook günümüzde büyük ilgi görmektedir. Facebook’un bu kadar popüler olmasındaki başlıca etkenlerin katılımın yoğunluğu, kullanımının kolaylığı ve eklentiler aracılığıyla kişilere eğlenme olanağı sağlaması yatmaktadır. Siteye üye olmanız için bazı kişisel bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Doğum tarihinizden politik görüşünüze kadar bir çok kişisel bilginizi verdiğiniz bu uygulamanın söz konusu bilgilerin gizliliği konusundaki politikası yetersizdir.

The cyberspace, which confronts us in almost all fields of daily life, may be considered within the framework of fairy tales, due to the usage of imagination in its creation and its inconsistency with real world. The person in cyberspace isolates himself from the problems of the real world, just like in the fairy tales and by creating an imaginative identity, starts living that identity. The formations, developing under the freedoms given to the persons, allow the emergence of new utopian state models. The fundamental reason for crucial importance of cyberspace is interaction and the freedom to use imagination. The artificial identities, emerging within the framework of this freedom allow the person to realize himself in a different way and may also cause departure from reality and suffering great losses as a result of such departure. Other than this, considering the domination of cyberspace in our daily life, the presence of different lifestyles may not be denied. Along with the usage of artificial identities, Facebook, one of the internet communities, which requires the usage of genuine identities, attracts great attention. The main reasons for great popularity of Facebook, are the great number of participants, the convenience of use and the provision of entertainment opportunities to persons through applications. Certain personal information must be provided for membership to the site. The policy of this application, in which you provide many personal information, including your date of birth and your political view, concerning the confidentiality of information, is insufficient.
Keywords: İletişim; Kültür