Davranışsal finans açısından kurumsal yatırımcılar ve etkilerinin analizi - Saka, Uluç (My University, 2018)
Klasik finans teorilerinde bireylerin rasyonel oldukları varsayılmaktadır. Davranışsal finansın esasında ise yatırımcıların sadece finansal analizlerle yatırım kararı vermediği ve verdiği kararların psikolojik etkilerle en uygun sonuca ulaşacağını düşünülmektedir. Bireyler yatırım kararları verirken bazen irrasyonel olurlar. Bu durum piyasada oluşan bilgilere yetersiz veya gereğinden fazla tepki göstermelerine ve bunun neticesinde finansal piyasalarda anomalilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bireysel yatırımcıların davranışlarından hareket ederek kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen bir çok psikolojik ön yargıları ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın amacına uygun olarak kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarının davranışsal finans açısından incelenmesi için araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca güvenirlilik kapsamında anketin cronbach alfa değeri tespit edilmiştir.Araştırma neticesinde, kurumsal yatırımcıların büyük bir çoğunluğu yatırım kararları alırken temel ve teknik analiz gibi genel kabul görmüş yöntemlerin etkileri yanında yatırımcı psikolojisinin etkilerine de inandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca tecrübe, eğitim ve piyasadaki bilgiye ulaşmalarındaki başarıları nedeniyle kendilerine aşırı güvenerek yatırım kararı aldıkları, sonradan pişman olmamak için yatırım kararlarında dikkatli davrandıkları ve kendilerine tanıdık gelmeyen yatırım araçlarına yatırım yapmaktan kaçındıkları belirlenmiştir.Araştırma neticesine göre kurumsal yatırımcılar üzerinde kısmi de olsa psikolojik ön yargıların etkisinin olduğu görülmüştür. Kurumsal yatırımcıların yatırım kararları alırken davranışsal finansın farkında olmalarını ve bu konuda eğitim almaları tavsiye edilmektedir.

Classical Finance Theories assume that individuals are rational. The essential of the behavioral finance is to explain investors not to make an investment based on financial analysis only, and these decisions will reach a more optimal outcome with psychological effects. Individuals might be irrational while making investment decisions. It causes them not to react or overreact to the news and information on the market and results with anomalies on financial markets.The objective of this study is to reveal several psychological biases that affect the investment decisions of corporate investors by observing the behaviors of individual investors. For the purpose of the study, investment decisions of corporate investors were examined from the perspective of behavioral finance, and survey method was used in the research. Additionally, within the scope of reliability, cronbach alpha value of the questionnaire was determined.As a result of the research, it was found that the majority of corporate investors generally believed basic and technical analysis methods as well as the effects of investment psychology. Additionally, it is determined that they make an investment decision due to their experience, education and success in accessing the information on the market, they are careful about investment decisions and avoid investing in unfamiliar investment tools in order not to regret it later.According to the research results, it was seen that the investors are partially effected by psychological prejudices. Corporate investors are advised to be aware of behavioral financing while taking investment decisions and to receive training in this regard.
Keywords: Behavioral finance; Corporate Investor; Davranışsal finans; Decision making; Economics; Ekonomi; Finance; Finans; Institutional investors – Decision making; Investments; Investor Psychology; Karar verme; Kurumsal Yatırımcı; Kurumsal yatırımcılar – Karar verme; Psikolojik yönler; Psychological aspects; Yatırımcı Psikolojisi Behavioral Finance; Yatırımlar