Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iş doyumu ile paternalist liderlik arasındaki ilişkinin incelenmesi - Koç, Emir (My University, 2019)
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının İş Doyumu ile Paternalist Liderlik Arasındaki İlişkinin İncelenmesiGünümüzde işletmelerin yaşamlarını başarı ile sürdürebilmeleri açısından çalışanlarına önem vermeleri, çalışanlarının memnuniyetini sağlamaları gerekmektedir. Bu nedenle çalışanların iş doyumunu sağlayacak bir yönetim tarzının geliştirilmesi önemli hale gelmektedir. Özellikle içinde bulunduğumuz toplumda babacan ve yardımsever aynı zamanda otoriter bir liderlik tarzı, çalışanların motivasyonlarına olumlu ya da olumsuz etki yapabilmektedir. Bu nedenle paternalistik liderlik yaklaşımının çalışanların iş doyumları üzerindeki etkisinin incelenmesi önemli hale gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, çalışanlarda iş doyumu ile paternalist liderlik algısının incelenmesi ve paternalist liderlik algısının iş doyumu üzerindeki etkisinin ortaya koyulmasıdır.Bu amaç doğrultusunda Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının iştiraki ile bir uygulama gerçekleştirilmiş ve çalışmaya 57 birey iştirak etmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket kullanılmıştırAraştırma sonucunda çalışanların paternalist liderlik algısının iş doyumu üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların iş doyumu düzeyleri arasında cinsiyet ve çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı fark olmadığı, yaş, unvan ve eğitim durumuna göre ise istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca cinsiyet, yaş, unvan ve çalışma süresi değişkenlerine göre çalışanların paternalist liderlik algısı arasında anlamlı fark olmadığı, eğitim durumuna göre ise anlamlı farklılıklar bulunduğu saptanmıştır

Investigatıon Of The Relationship Between Job Satisfaction Of The Employees In Provincial Directorate Of Youth And Sports And Paternalist LeadershipToday, businesses should give importance to their employees and ensure the satisfaction of their employees in order to sustain their lives with success in the competetive environment. Therefore, it is important to develop a management style that will ensure the job satisfaction of the employees. Especially in the society we live in, a fatherly and benevolent, authoritarian leadership style can have a positive or negative impact on employees' motivations. Therefore, it is important to examine the effect of paternalistic leadership approach on the job satisfaction of the employees. The aim of this study is to examine the perception of job satisfaction and paternalist leadership in employees and to demonstrate the effect of paternalist leadership perception on job satisfaction. For this purpose, an application was carried out with the participation of Balıkesir Youth and Sports Provincial Directorate employees and 57 people participated in the study. Research data were collected using a questionnaire. SPSS 24.0 package program was used to analyze the data.As a result of the study, it has been determined that employees' perception of paternalist leadership has a positive effect on job satisfaction. There was no significant difference between the job satisfaction levels of the employees according to the gender and work experience variables, and it was determined that there was a statistically significant difference according to age, title and educational status. In addition, it has been found that there is no significant difference gender, age, title and work experience according to the variables and paternalist leadership perception of employees. On the other hand, it has been found that the educational status and paternalist leadership perception of employees have have significant differences.
Keywords: İş Doyumu; Job Satisfaction; Leadership; Liderlik; Paternalist Leader; Paternalistik Lider; Paternalizm; Spor Paternalism; Sports