Rum suresinde din eğitimi - Öğük, Ayşegül (My University, 2008)
RUM SURESİNDE DİN EĞİTİMİ İnsan tabiatı, yaratılışı, aile hayatının temel dayanakları, din eğitiminin gayesi ve eğitimin önemli meseleleri bu surede birbiriyle bağlantılı olarak incelenmiştir. Varlıklar aleminde insanın yeri ve sorumluluğu, insana has özellikler olan tefekkür ve aklı kullanmanın önemi ve gerekliliği, insanın yaratılıştan getirdiği kabiliyetlerin geliştirilmesi din eğitimi ile bağlantılı olarak araştırılmıştır. Bu çalışmamızda, insanın kendisini tanıması, fıtrattan gelen özelliklerini bilmesi, eğitiminin temelinde sevgi unsurunun bulunması, aile hayatının toplumun yapı taşlarından olması gibi konular incelenerek din eğitimiyle alakası kurulmuştur. Din eğitiminde, Allah’ı anmanın, O’nun varlığını kavramanın yolu, insanın kendi özelliklerinin farkında olması, sevgi gibi yüksek bir duygunun eğitimdeki yeri, tarihsel olguları araştırmanın gerekliliği ve aile hayatının koruyucu özelliği üzerinde durulmuştur. Rum suresini dikkatle incelediğimizde, insanın akıl ve ilim yoluyla kendisini tanımaya ve fıtrattan gelen özelliklerini geliştirmeye çalıştığı buradan varlık alemini kavramaya, Allah’ın varlığına ulaşmaya çalıştığını görmekteyiz. Zira insanoğlu, Yüce varlığa ulaşmaya çalışırken pek çok engelle karşı karşıya kalmakta, pek çok problemle baş etmektedir. Ancak problemler karşısında, aklını kullanarak tefekkür etmeyi, sevgi ihtiyacını en üst seviyede karşılamayı, kâinatın nimetlerinden faydalanmayı bir araç olarak kullanmaktadır. Aile hayatı kurmak suretiyle nefsinin istek ve arzularını meşru şekilde karşılaması, kendi özelliklerini tanıyarak farklı yönlerini keşfetmesi, tarihsel olguları araştırarak geçmişten ders alması, insanı yine O Yüce varlığa götürmektedir. Nitekim bu olguların din eğitimiyle bağlantısı kurularak anlatımı suremizde mevcuttur. Araştırmamızın birinci bölümünde Rum suresi’nin nazil olma sebebini, konusu ve konuyu ele alış biçimini incelemeye çalıştık. İkinci bölümde fıtrat kavramını, insanın varlık yapısını, fıtrata dayalı eğitim yöntemlerini inceledik. Üçüncü bölümde Rum suresi ışığında aile hayatını, aile hayatının fertler ve toplum açısından önemini ve onu ayakta tutan değerleri konu ettik. Son bölümde de din eğitimi açısında sureden çıkarılabilecek ilke ve prensipleri açıkladık.

Human nature, its creation, basic foundations of family life, the aim of religious education and important problems of education are studied in this sura in connection with eac other. The place and resbonsibility of humans in the universe, the signifance and necessity of thinking and use of mind which are human properties, development of abilities brought about by birth are all investigated in connection with religious education. In this study of ours, subjects such as the necessity of humans to know themselves, to know their natural characters, the prensence of the element of love in their education and the being of familiy life as the building-blocks of society have been studied and their relationship with religious education set up. In the educatin of religion the following are studied: The path to glorifying and comprehending the prensence of Allah, the awareness of humans of their own haracteristics, the prensence of the high-level emotion of love in education, the necessity of researching historical facts and the protective property of family life. When we study the sura of Rum carefully we see that man is striving to know himself by use of mind and science, to develop his natural characteristics and from here to try to understand the universe of beings and to reach the being of Allah. In the first part of our study we tried to investigate the reason of descendence of the sura of rum, its subject and the way this subject was handled. In the second part we studied to concept of human nature, the structural being of the human and the educational medhots based on human nature. In the third part we made our subject family life, it importance from the angle of the individual and society and the valves keeping it up in light sura of Rum. In the last part we explained the principles that can be obtained from the sure from the angle of religious education.
Keywords: Din_Eğitimi; İslam Dini; Sureler; Tefsir